Tech

A Samsung levetkőzteti a múmiákat

Milyen egy igazi múmia? Ezt eddig csak úgy tudhattuk volna meg, ha "lehámozzuk" a leletekről az összes fedőréteget. Egy új eljárás viszont sérülés nélkül mutatja meg a szarkofágok és leplek belsejébe rejtett testeket.

Tamut, egy főpap lánya az ókori Egyiptomban élt és halt meg az időszámításunk előtti 900-as években. Rangjánál fogva díszes temetést kapott, hogy lelke így biztosan átjusson az istenek honába: az egyiptomi tudós papok bonyolult eljárással bebalzsamozták, tartósították és több rétegben körbetekerték a testét, amelyet végül díszer kő szarkofágba zártak.

A híres egykori módszernek köszönhetően a holttest kifejezetten jó állapotban maradt fenn az évezredek alatt, mígnem régészek megtalálták, majd jelenlegi “lakhelyére”, a British Museumba szállították. Mint megannyi más múmiát, Tamut testét is próbálták megvizsgálni a londoni szakértők, ám manapság már senki nem eshet neki egy múmiának, hogy eljusson az emberi maradványokig. Egyrészt így pont a tartósítás lényegét károsítanák, és visszafordíthatatlan folyamatokat indítanának el a testben, másrészt pedig maguk a holttestet borító anyagok is régészeti értéket képviselnek, ezeket sem tehetik tönkre.

Elvben tehát nincs lehetőség arra, hogy a lelet tönkretétele nélkül megvizsgálhassák a testet – de a modern technika szerencsére már lehetőséget ad arra, hogy a fedőrétegeket virtuálisan távolítsák el, és tökéletes, három dimenziós modellt alkossanak az elrejtett maradványokról.

 

A múzeum nemrég a Samsung segítségével egy egyedi kutatás-sorozatba fogott, amelyben Tamut, valamint hét további múmia belsejét vizsgálták meg. A nagyfelbontású, térhatású felvételekhez speciális CT berendezést használtak, amelyet egy fejlett képalkotó megoldással kombináltak. A végeredmény egy olyan modell, amelyen akár rétegről rétegre hántolhatjuk le a testeket fedő borítást, és akár olyan részleteket is megfigyelhetünk, mint a hajviseletre utaló jelek, vagy a testen lévő ékszerek. Ebből pedig sokkal tisztább képet kaphatunk az ókori kultúra mindennapjairól, és persze az adott személy életéről is.

A British Museum november 30-ig kiemelt kiállítási elemként mutatja be a valódi múmiákat, és a mellettük elhelyezett kijelzőkön futó alkalmazásokat, ahol a nézők akár interaktívan, a borító rétegeket eltávolítva, a modelleket forgatva, nagyítva vizsgálhatják a maradványokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik