Tech

Nem létezik adatbiztonság – hackerek kezében az életünk

Egy amerikai weboldal írója felbérelt egy hackercsoportot, hogy szemléltesse, mennyire egyszerű megszerezni a magánszemélyek féltve őrzött adatait. A hackerek végül teljesen szétcincálták az accountjait, a Facebook, Twitter és iCould profilok feltörése mellett, megtalálták az adózási nyomtatványokat, hitelkártya-másolatokat, számlakivonatokat is.

Adam Penenberg kíváncsi volt arra, hogy a közösségi oldalak és felhőszolgáltatások korában mit tud kideríteni róla egy hackercsapat. Kikötötte, hogy nem végezhetnek illegális tevékenységet és hogy nem nyomoznak a gyerekei után – írja az urbanlegends.hu.

A hackerek első körben a cikkeiből, közösségi oldali megnyilvánulásaiból megtudták, milyen számítógépet használ, munkahelyi és lakcímét, és még a felesége pilates stúdiójának elérhetőségeit is. Ezek alapján készítettek egy tervet, és munkához láttak. Rendületlenül próbálkoztak, cselek tucatját vetették be, mígnem az egyik levelük betalált. Penenberg feleségének küldtek egy levelet, mintha az edzője írta vola (ez volt a második próbálkozásuk ezzela trükkel), amit a nő megnyitott és elaszabadut a pokol, a  hackerek elkezdhették gyűjteni az infókat.

A gépen adózási nyomtatványokat, hitelkártya-másolatokat, számlakivonatokat találtak, rengeteg személyes adattal, hozzáfértek a házi routerhez, beléptek a feleség bankjának online felületére (így – ha akarták volna – anyagilag lenullázhatták volna a családot), de megszerzték Penenberg Amazon-jelszavát (rendeltek is neki 100 műanyagpókot), és megfejtették az összes többi különböző, de egy sémára épülő belépési kódját. Posztoltak a Twitter-falára, beléptek a Facebook-profiljába, feltörték az iCloud-ját, utóbbin keresztül aktiválták a “Find my iPhone” alkalmazást, lopottá nyilvánítva és letiltva ezzel mobilját és laptopját.

Penenberg szerint hiú ábránd biztonságról beszélni, ha a másik oldalon a kormány, az NSA vagy akár csak az utána nyomozó hackercsapat tagjaihoz hasonló tudású emberek állnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik