Tech

CeBIT: britek és németek fejlesztik az 5G-t

A világ egyik legnagyobb informatikai szakvásárán jelentették be, hogy Németország és Nagy-Britannia közös fejlesztésekbe fog és megalkotják az 5G technológiát.

A két ország karöltve vág neki a következő generációs mobilhálózat, az 5G fejlesztésének – mondta David Camaron a CEBIT konferencia nyitóünnepségén. Bár az 5G egyelőre csak a kutatók elméjében körvonalazódik, Cameron olyan, most még futurisztikus jövőképet vázolt fel, amelyben például 1 másodperc alatt tölthetünk majd le filmet a hálózatról.

A brit miniszterelnök elmondta, hogy a közös ügy érdekében bedobnak minden eszközt és innovatív ötletet, amit a drezdai egyetem, a Britt King’s College University és a londoni Surrey egyetem kutatói fejlesztenek ki. “Ez fődíj egy kutató számára, a világon mindenki erre munkára pályázik” – emlete ki  Cameron.

Mióta kirobbant az amerikai lehallgatási botrány(Edward Snowden által), az európai nemzetekben megfogalmazodótt egy szeparált hálózat ötlete is,  de ezt nyílvánvaló okokból elvetették. Az idei CeBIT fő témája az adatbiztonság, így Cameron kampánybeszéde inkább a közös ügyről szólt, arról, hogy az együttműködés jó motorja lehet az európai közös technológiai fejlesztéseknek.

Cameron nem tett említést az amerikai adatlopási botrányról, Angela Merkel viszont amellett, hogy üdvözölte a CeBIT fő témáját, reményét fejezte ki, hogy a közös ügy elősegítheti az adatbiztonsággal kapcsoltos kommunikációt az amerikai kormánnyal. Ezután Cameron bejelentette, hogy 73 millió fonttal támogatja az 5G-s kutatásokat.

A CeBIT a világ egyik legnagyobb nemzetközi informatikai szakvására, Európában pedig a legnagyobb, amelyen tavaly több mint 4 ezer kiállító és 285 ezer szakmai látogató vett részt a világ 120 országából. Idén 14 magyar cég mutatkozik be a nemzetközi porondon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik