Tech

Mobil jár a szavazatért a világ legnagyobb demokráciájában

mobiltelefon(960x640)(2).jpg (mobiltelefon, )
mobiltelefon(960x640)(2).jpg (mobiltelefon, )

Az indiai kormánypárt "népjóléti intézkedésekkel" próbálja meggyőzni az ország 725 milliós szavazótáborát.

Ahogy itthon, úgy a szubkontinensnyi államban is jövőre döntenek arról a polgárok, hogy elégedettségüknek hangot adva megtartják-e politikai vezetésüket, vagy az ellenzéket segítik hatalomra. Az érdekfeszítő viták, érvek és ellenérvek mellett ez azt is jelenti, hogy a politikai elit a remélt szavazatokért cserébe elhalmozza a lakosságot ajándékokkal. Vagyis lesz cirkusz is és kenyér is.

A kormánykoalíció például 50 milliárd rúpiát (kb. 177 milliárd forintot) tett félre annak érdekében, hogy a vidéken 25 millió ember olcsón (értsd: ezer forint körüli áron) szerezhessen mobiltelefont. De arra is jutott az államkasszából évi 4500 milliárd forintnyi rúpia, hogy a szegénységben élők olcsóbban juthassanak élelmiszerhez.

Persze az ellenzéket sem kell félteni, hiszen a szövetségi köztársaságként működő ország 28 tagállamából nem egyet ők irányítanak. A dél-keleti Tamil Nadu államban – melynek lakossága meghaladja Franciaországét – olcsósított étteremláncot indítottak be.

De a legutóbbi választások idején volt példa ingyen ventillátorra, ingyen laptopra és ingyen rizsre is, ahogy a biciklik vagy épp a ruhaneműk is akciósak voltak.

S bár a magunk részéről nem tartjuk ördögtől valónak, hogy egy politikai kampánynak nem erről kellene szólnia, mégis azon kezdtünk el gondolkodni, hogy a szavazatok reményében itthon mit lehetne sikerrel osztogatni. Szerintetek?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik