Tech

Könnyű okostelefonról lopni Magyarországon

okostelefonok(1)(1)(960x640).jpg (okostelefonok, )
okostelefonok(1)(1)(960x640).jpg (okostelefonok, )

Az utóbbi években robbanásszerűen nőtt az okostelefonokat támadó fenyegetések mennyisége is, a hazai a hazai cégek nem védekeznek megfelelően az adatszivárgás, adatlopások ellen – írja a Világgazdaság.

Míg 2011-ben nagyjából 6200, az okosmobilokat fenyegető károkozót tartottak nyilván, addig az idén ez a szám már meghaladja az 51 ezret.

Ön védi valahogy okostelefonja adatait?

A kockázatok ismerete ellenére, viszonylag kevesen lépnek fel aktívan a veszélyek csökkentése érdekében – mondta a Világgazdaságnak Marco Preuß, a Kaspersky Lab fejlesztési és elemző csoportjának vezetője.

A magyarországi vállalkozások mindössze 13 százaléka rendelkezik teljesen kidolgozott vállalati, mobil eszközöket érintő biztonsági szabályzattal. Ez azért is aggasztó, mert a hazai cégek 13 százalékánál tapasztaltak adatszivárgást az elmúlt 12 hónapban, és ez az érték duplája a globális átlagnak. A jelentős eltérést a Kaspersky szakértői szerint az okozza, hogy a munkavállalók ugyanazon a mobil eszközön tárolják személyes, illetve vállalati adataikat.

A kutatás során megkérdezett vállalatok 7 százaléka számolt be arról, hogy az alkalmazottak miatt már loptak tőlük mobil eszközt, vagy veszítettek el ilyen készüléket. További megdöbbentő adat, hogy a cégek 6 százaléka már szivárogtatott ki véletlenül bizalmas információt mobil eszközök keresztül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik