Tech

Itt a kóser okostelefon

okostelefonok(960x640)(1).jpg (okostelefonok, )
okostelefonok(960x640)(1).jpg (okostelefonok, )

A szefárd főrabbi ajánlásával árult telefonokkal nem lehet csatlakozni a netre, de a választható 750 alkalmazását jóváhagyták a rabbik; korábban az sms sem volt kóser.

Az ultraortodox módon vallásos harediek a nagy tekintélyű Ovadja Joszef szefárd főrabbi ajánlásával olyan Nexus 4 android telefont vehetnek maguknak a Ramy Levy nevű kommunikációs vállalattól, amelybe különleges operációs rendszert telepítenek számukra.

A készülékkel nem lehet a világhálón böngészni, de fel lehet telepíteni mintegy hétszázötven olyan alkalmazást, amiket a rabbik megvizsgáltak és a vallásos közösség számára elfogadhatónak találtak. Lehet használni többek közt gazdasági programokat, lehet vele kezelni bankszámlát, lesz rajta internetes levelezőprogram, sőt még fényképezőgép is.

Az ultraortodoxok körében nem mindenki örül az okostelefon engedélyezésének, és az is lehet, hogy több vallási csoport továbbra is tiltja majd az újdonságot, ugyanis a Ramy Levy vállallat Ovadja Joszef rabbi segítségével megkerülte az ilyen ügyekben illetékes, 2005-ben felállított szigorú kommunikációügyi rabbitanácsot, amely eddig csak olyan telefonokat fogadott el kósernek, amelyekkel még írásos üzeneteket sem lehetett küldeni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik