Tech

Ez gyorsabb a halálnál is

Egy mondás szerint nincs gyorsabb a halálnál. Egy most elkészült új fényképezőgép-rendszer bebizonyítja, hogy mégis van.

A nagysebességű fényképezésnek világszerte számos rajongója van, ami persze nem is csoda, hiszen ezzel a technikával életünk villámgyors történéseinek legapróbb részletei is kimerevíthetők, illetve szuperlassított mozgóképek is rögzíthetők ezzel az eljárással. Míg egy normál videófelvevő 24-30 képkocka/másodperccel dolgozik, addig egy átlagos fényképezőgép nagy sebességű módja általában néhány 100 fps-re képes, de persze már nem Full HD, hanem ennél jóval alacsonyabb felbontás mellett.

A Los Angeles-i Laguna Hills-ben tevékenykedő MetroLaser cégnek most azonban sikerült kifejlesztenie egy olyan fotómasina-rendszert, mely minden korábbi hasonló megoldásnál elképesztőbb mutatványra képes. A fejlesztők elmondása szerint a rendszer révén akár egy olyan, rendkívül parányi repülő objektumról is kiváló minőségű fotó készíthető, mely 12000 kilométer/órás sebességgel hasítja a levegőt. Viszonyításképpen: a hangsebesség tengerszinten és 15 Celsius fokos hőmérséklet mellett 1225 kilométer/óra.

A MetroLaser munkatársainak ily módon sikerült megörökíteniük a sörétes puska lövedékeinek röptét, ezenkívül pedig még az is látható a felvételeken, ahogy a kis tárgyak a repülésük során léghullámokat keltenek maguk körül. Érdekesség, hogy a rendszer szerves részét képező tükörreflexes digitális fényképezőgép és vaku egy teljesen átlagos, a kereskedelmi forgalomban is kapható példány – a trükk a különleges tükrös mechanizmusban rejlik, mely a nagy sebességű tárgy képét a szenzorra vetíti. Az exponálást maga a repülő tárgy indítja el, az egyedi kameraszoftver pedig egy kompakt, nem túl nagy teljesítményű számítógépen fut.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik