Tech

Így törnek az életünkre a kütyük

okostelefonok (okostelefonok, )
okostelefonok (okostelefonok, )

Ízületi fájdalmak, fülzúgás, eddig ismeretlen bőrbetegség és csendes halál - néhány tipikus eset, amikor az "ész nélküli" kütyühasználat pokollá teszi az életünket.

A számítógépek, a mobiltelefonok és a legkülönfélébb kütyük megkönnyítik az emberek életét. Ám vannak olyanok is, akiknél pont az ellenkező hatást váltják ki: kezdve a nyak és a váll fájdalmától egészen a halálos kimenetelű balesetekig. Néhány sérülés hirtelen jön, mások kialakulásához hosszú időre van szükség. Az viszont egységes, hogy az ilyen jellegű sérülések száma egyre nő.

BlackBerry-ujj és iPad-kéz

Ha az emberek sokáig bizonyos ismétlődő mozgásokra használják a kezüket, mint például az okostelefonok képernyőjének “söprögetése”, az izmok, az idegek és az inak sérülnek. Ezt nevezzük ismétlődő terhelések okozta sérülésnek, angol rövidítése RSI. A leggyakrabban a csuklóban, könyökben, alkarban jelentkezik, de nagy fájdalmakat okozhat a nyakban és a vállban is. Tünetei fájdalom, duzzanat, merevség, zsibbadás vagy bizsergés.

Fülzúgás

Tartós fülzúgás, fülcsengés lehet a következménye a túlzásba vitt mobiltelefon-használatnak. Bár a kapcsolat még nem teljesen bizonyított, egy 2010-es tanulmány úgy találta, a rendszeres mobilhasználók körében kétszer gyakoribb volt a fülzúgás. Ez valójában a hanginger hiányában fellépő hangérzet. Az érintett időnként vagy tartósan különféle hangokat hall a fülében vagy a fejében. Ez lehet például morajlás, kattogás, sistergés, sípolás, dübörgés, suhogás, de egyidejűleg többféle hang is felléphet. Logikusan csendes környezetben a legkellemetlenebb, tartós fennállása gátolhatja az elalvást, a koncentrálóképességet, egyre jobban zavarhatja a mindennapi életet.

Sebes tenyér a játékkonzoltól

Újonnan azonosított bőrbetegség a tenyér hidradenitise, ami a verejtékmirigyek gyulladását jelenti, és állítólag a PlayStation és a hozzá hasonló játékok okozhatják. Egy 12 éves svájci lánynál mutatták ki 2009-ben. A tenyerén csúnya sebek alakultak ki, bár nem sportolt és baleset sem érte, ami magyarázta volna a tüneteket. A szülők viszont megemlítették az orvosoknak, hogy a kislány sokat játszik videojáték-konzolokon.

A doktorok gyanították, hogy a kiváltó ok a konzol kontrollerének erős markolása és a gombok nyomkodása. A sebek kialakulásához pedig hozzájárulhat, hogy a kislány a játék hevében jobban izzad. Miután a gyerek tíz napig nem használhatta a játékot, a tünetek is megszűntek. Ezért nevezték el genfi orvosok a betegséget PlayStation palmar hidradenitisnek. Tegyük hozzá, a Sony furcsállta, hogy a játékkonzol 1995-ös piacra dobása óta először írtak le ilyen tüneteket, amikor a játékot százmilliók használták.

Nintendinitis

Az ortopéd orvosok már megszokták az aktív mozgást lehetővé játékból fakadó sportsérüléseket. Fejsérülések, kificamodott vállak, ízületi fájdalmak és csonttörések következnek abból, ha az ember a szobában, a tévé képernyőjével szemben teniszezik, evez, netán az ökölvívásban próbálja ki magát. Az orvosi szakirodalomban ezeket a sérüléseket “Wiiitis” vagy “Nintendinitis” néven emlegetik.

Csendes halál

A fejhallgató az egyik legkedveltebb eszköz a körülöttünk lévő zaj kizárására. Ám ez sokszor halálos lehet. Tanulmányok mutatták ki, hogy növekszik azon közúti balesetek száma, amikor a gyalogos fejhallgatót visel. Egy 2012-es felmérés 2004 és 2011 között található 116, személyi sérüléssel járó balesetet vizsgált, az áldozat minden esetben gyalogos volt és fejhallgatóval közlekedett. Az esetek 70 százalékában a gyalogos életét vesztette, az áldozatok többsége 30 év alatti férfi volt.

A balesetek felénél vonat gázolt és egyharmaduknál a jármű az ütközés előtt valamilyen figyelmeztető jelzést adott le, hogy elkerülje a gázolást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik