Tech

Védtelenebbek vagyunk az űr felől

űrszemét (űrszemét, )
űrszemét (űrszemét, )

Az Armageddon óriás-meteorjának érkezéséről jó előre szólt a védelmi rendszer... a filmben. Most viszont épp bezárja egyik fontos "űrfigyelő" szolgáltatását az Egyesült Államok légiereje. Nem szól majd a vészjelzés, ha zuhan az űrszemét.

Még egy technológiához nem értő tévé- vagy mozinéző is tudja, hogy a Föld légkörén kívüli világ tele van olyan objektumokkal, amik a bolygónkra zuhanva nem épp pozitív hatásokkal járnának. Első vonalban ott vannak az ember által alkotott és feljuttatott eszközök, és ezek “hozadékai”: műholdak és egyéb berendezések, valamint egy csomó aktív és passzív űrszemét. No meg persze jöhet az áldás messzebbről is, de aki látta az Armageddont vagy más hasonló filmművészeti remeket, nem tart ilyesmitől, mert hiszen megvéd minket a sok okos rendszer, amely előre jelzi a bajt.

Nos, hamarosan eggyel kevesebb lesz az ilyen védelmi vonalakból. Szeptember elsejével, főként pénzügyi okokból állítják le a légierő által működtetett szolgáltatást, amely jelenleg az űr felől érkező veszélyforrásokat (is) észleli.

A Space Fence, azaz “Űrkerítés” néven ismert rendszer a légierő űr felé irányított megfigyelő rendszerének körülbelül 40 százalékát képviseli, és 24 ezer kilométeres távolságban már egy teniszlabda méretű tárgyat is képes észlelni. Jelenleg még folyamatosan pásztázza a környező égboltot, és automatikusan küldi jelentéseit az elemző számítógépeknek.

Az amerikai kormány megszorító intézkedései miatt kénytelen most “lebontani a kerítést” a légierő, bár szakértői folyamatosan igyekezték meggyőzni a pénzügyekért felelős kormányhivatalokat arról, hogy a rendszer kritikus fontosságú.

Viszont azért senki se kezdjen el bunkerekbe menekülni, vagy elalvás előtt színházi látcsővel kémlelni a csillagokat: egyrészt több más amerikai és egyéb nemzetközi szervezetnek vannak hasonló, működő megoldásai, még ha a Space Fence kiesése komolynak is tekinthető. Emellett pedig az amerikai kormány sem a teljes beszüntetés mellett döntött, “csak” a mostani megoldást állítja le. A tervek szerint egy olyan új megfigyelő rendszer épül ki a régi helyén, amely költséghatékonyabban, és a mostaninál is jobb hatásfokkal dolgozik majd. Már csak a megfelelő költségvetési döntések szükségesek a projekt beindításához… addig pedig remélhetőleg a többi rendszer, valamint az összes amatőr és profi égfigyelő gondoskodik a védelmünkről. Végezetül búcsúzzunk az Űrkerítéstől egy videóval, amelyet a rendszer egyik fő beszállítója, a Lockheed Martin készített.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik