Tech

Film készül az őrült McAfeeről

számítógép (számítógép)
számítógép (számítógép)

A McAfee nevet sokan ismerhetik a vírusirtó szoftverről, de a névadó ember őrületes életéről jóval kevesebben tudnak. Pedig van mit mesélni róla, mozgóképen meg is teszik hamarosan.

John McAfee nevét a számítógépes biztonsági szakértők leginkább azért tisztelik, mert az általa 1987-ben alapított vállalat égisze alatt egy erős és megbízható vírusirtót fejlesztett ki. Magyarországon a PC-k hőskorában szinte alapvetésnek számított, hogy minden számítógép-tulajdonos kelléktárában ott lapuljon pár floppy a McAfee szoftver aktuális változatával.

Persze a szakember már jóval korábban elkezdte számítástechnikai pályafutását. Miután a NASA-nál dolgozott programozóként, majd a Xerox és a Univac színeiben operációs rendszerek fejlesztéséért felelt, a Lockheed munkatársaként kapta élete első számítógépes vírusát. A Pakistani Brain nevű károkozó felfokozta kíváncsiságát, megírta hozzá az eltávolító algoritmust, majd beleásta magát az akkoriban megjelenő vírusok világába – ennek eredménye lett a saját vírusirtó és a köré szervezett vállalat.

1994-ben azonban John megvált a cégtől, amely később egy összeolvadás után Network Associates néven folytatta, az alapítótól már teljesen függetlenül (a szoftver nevét is csak az addig megszerzett ismertség miatt tartották meg). John McAfee a kiválás után hosszú évekig viszonylagos visszavonultságban élt, ám ez nem jelentett tétlenséget – sőt!

Hősünk a vállalat kezdeti sikerei miatt jelentős vagyonra tett szert, és a környezete szerint szép lassan megőrült. Ezoterikus álomvilágot épített maga köré, egyszerre hitt a jóga erejében és a különféle szintetikus kábítószerek “áldásos” hatásában. Egy idő után már saját droglabort hozott létre, ahol dizájnerdrogokkal kezdett kísérletezni. Ekkor persze már nem az Egyesült Államokban élt, hanem a jóval toleránsabb Belize-ben, ahol harci kutyákkal őrzött luxuserődítményben folytatta sajátos életvitelét.

A média középpontjába 2012-ben került újra, amikor egy gyilkosság miatt Guatemalába szökött. A vádak szerint azért ölte meg szomszédját, mert az folyamatosan panaszkodott a házból kiszűrődő drogos bulik és a kutyák hangereje miatt. Persze McAfee folyamatosan tagadott, szerinte az ügyben ő az igazi célpont, a szomszédot is csak azért végezték ki, hogy rá terelhessék a gyanút. Maga a menekülés sem volt épp hagyományosnak mondható, (anti)hősünk nyakig a homokba ásta magát, fejére pedig egy kilyuggatott kartondobozt borított, hogy levegőt kapjon. Végül tavaly év végén, miután két szívinfarktust is színlelt egy guatemalai fegyintézetben, kiutasították, így visszaköltözött az Egyesült Államokba, ahol saját életrajzi könyvén kezdett dolgozni.

A Deadline Hollywood információi szerint most épp az említett autobiográfián, valamint a Wired egyik cikkén alapuló film forgatása kezdődik, melyet a Warner stúdió égisze alatt az Ed Wood, a Larry Flint, a provokátor, valamint az Ember a Holdon írópárosa ültet át mozivászonra. Jó kérdés, mennyi szó esik majd a vírusokról vagy John számítógépes múltjáról, de az elmúlt évek sztorijai alapján félő, hogy nem ezen lesz a hangsúly…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik