Tech

Webrádiók szorítják vissza a zenekalózokat

szamitogep(960x640)(11).jpg (számítógép, internet, )
szamitogep(960x640)(11).jpg (számítógép, internet, )

Végre megoldódni látszik a zeneipar hanyatlása. Az elmúlt 15 év arról szólt, hogy az internet tönkreteszi a zenészeket. Most úgy tűnik, hogy az internet mentheti meg őket.

Úgy látszik újabb fordulóponthoz érkezett a zeneipar, de ezúttal végre jó irányba. Eddig az volt a legnagyobb probléma, hogy az emberek nem vesznek fizikai hanghordozókat. Sajnos alapvetően látható, hogy a zene piac lassan reagál a világ változásaira, de néhány év után belátták, hogy nincs más választás, alternatívát kell nyújtani az illegális letöltések mellé. Így alakult ki, hogy nagyjából 10 éve legálisan is hozzájuthatunk digitális formában kedvenceink albumaihoz. A digitális piac az első pár évben folyamatosan növekedett, de pótolni nem tudta a fizikai hordozók eladásának visszaeséséből származó veszteséget. Ugyanakkor jó volt látni, hogy az emberek még mindig hajlandóak fizetni a zenéért.

Néhány éve azonban megjelentek az online rádiók és a különböző on-demand típusú zeneszolgáltatók, mint a Spotify vagy a Deezer, hogy csak két nagyot említsünk a meglévők közül. Ezek a szolgáltatások általában előfizetéses alapon működnek, és a minimális havidíjért cserébe korlátlan zenehallgatási lehetőséget biztosítanak. Az elmúlt két évben robbanásszerűen megnőtt az érdeklődés ezen szolgáltatások iránt, így nem csoda, hogy a “hagyományos” fizetős letöltés kezd háttérbe szorulni.

Az egyre kisebb mértékben növekvő letöltős zenepiac 2013-ra negatív irányt vett, és bár még csak az év fele telt el, máris látható, hogy 2,3 százalékkal csökkent a letöltések száma. Ez egész pontosan annyit jelent, hogy június 30-ig 682,2 millió letöltést regisztrált a Nielsen piackutató cég, míg a tavalyi azonos időszakban 698 milliót.

Fontos fordulópont ez, hiszen egyértelműen mutatja, hogy a streaming szolgáltatásoké a jövő. Sőt, a Spotify új, Hollandiában készült elemzése szerint ezek a szolgáltatások kiszorítják az illegális letöltéseket is. Mindezt alátámasztja az a kimutatás is, amely a Spotify egész döbbenetes mértékű növekedését mutatja. Kevesebb mint egy év alatt majdnem megtriplázták előfizetőik számát, így jelenleg 6 millió előfizetővel rendelkeznek. Nem véletlen, hogy mostanság mindenki, köztük a Google és az Apple is hasonló szolgáltatást indít.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik