Tech

Gépóriás gyorsítja az internetet

számítógép (szuperszámítógép, )
számítógép (szuperszámítógép, )

Az MIT kutatói olyan rendszert építettek, amellyel jobb algoritmusokat írhatnak az internetes "adattorlódások" elkerülése érdekében.

A legendás hírű Massaschusetts Institute of Technology tudósai olyan 80 magos szuperszámítógépet építettek, amellyel hatékonyabb algoritmusokat tudnak írni, és jelentősen gyorsítani tudják az internet sebességét. A Remynek becézett rendszer saját algoritmusokat generál a TCP (Transmission Control Protocol) végrehajtására. Ez a protokoll egy olyan keretrendszer, amely eleve a az adattorlódások elkerülését segíti. Mivel a gép írja az algoritmust, ezért az teljesen más szerkezetű, mint amilyet egy ember írna, és szomorú belátni, de jóval hatékonyabban is működik. Egy szimulált hálózaton történt tesztelés során megduplázta a lehetséges sebességet.

Az új rendszert egyelőre még nem önálló PC-k és szerverek számára építették, de nem lehetetlen, hogy az otthoni gépek számára is készülhetnek majd Remyhez hasonló “önfejlesztő” rendszerek. Pedig hosszú távon hatásos lenne az elterjedése, mert általában pont az a gond, hogy az emberek által fejlesztett algoritmusok nem elég univerzálisak ahhoz, hogy a különböző platformokon és rendszerekben is működjenek.

Ehelyett a Remy mindegyikhez lefejleszti a legmegfelelőbbet. Jelenleg ott tart a kísérlet, hogy a szupergép által fejlesztett algoritmusokat folyamatosan tesztelik különböző szimulált hálózatokon, és megpróbálják kiválaszani a legjobbakat az adott feladathoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik