Tech

Gyalog galoppal büntet egy új vírus

Monty Python (Monty Python)
Monty Python (Monty Python)

Ha nem válaszoljuk meg pontosan a kérdést, hogy mennyi egy átlagos töketlen fecske utazási sebessége, már búcsúzhatunk is az adatainktól.

A beszédes nevű „trójai árnyékzár” (Trojan Shadowlock) a Symantec kutatói által felfedezett új, kártékony szoftver, ami kategóriáját tekintve a „váltságdíjat” követelő vírusok, azaz ransomware-ek csoportjába tartozik. Ezek a kártevők nem úgy működnek, mint a „klasszikus” vírusok, tehát nem adatokat lopnak a gépről, vagy levélszemét küldésére használják fel az erőforrásainkat.

Ehelyett a hasznonszerzés sokkal közvetlenebb módját alkalmazzák: általában zárolják a számítógép erőforrásait és adatait, lényegében használhatatlanná téve a rendszert, és mindaddig tartják a vesztegzárat, amíg az áldozat ki nem fizet a támadóknak egy csinosabb összeget.

Az új vírus annyiban más ezekhez képest, hogy nem követel sok száz dollárt, hanem egy teljesen agyament online kérdőív kitöltését kéri. A Trojan Shadowlock kérdései a Monty Python-csoport rajongóinak ismerősek lehetnek: Mi a neved? Mi a küldetésed? Mi a kedvenc színed? És amitől a gép végül összeomlik: Mennyi egy töketlen fecske maximális repülési sebessége?

Nem olyan bonyolult tehát a kártevő inaktiválása, ugyanakkor, aki nem felel meg rendesen az öt, ja nem, három, izé… négy kérdésre, az könnyedén szembesülhet azzal, hogy gépén blokkolják a Chrome és Internet Explorer böngészőket, kikapcsolják a tűzfalat és elérhetetlenné teszik a háttértárat. Emellett az már csak hab a tortán, hogy állandóan a Harmadik típusú találkozások híres dallamát hallgathatjuk. Az nem teljesen világos, hogy miért pont azt, de az biztos, hogy nehéz lesz kiverni a fejünkből ezt az öt hangot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik