Tech

Így lesz zongora az iPadből

Amerikai fejlesztők több éves munkája eredményeképp jött létre az az iPad kiegészítő, amellyel az almás tabletet egy pillanat alatt zongorává változtathatjuk.

A C.24 nevű, kétoktávos, vezeték nélküli billentyűzet kimondottan az iPadekhez készült. Önmagában az, hogy zongora billentyűzetet csatoljunk a tablethez, nem újdonság, hiszen az első iPad óta folyamatosan jelennek meg különböző professzionális zenei alkalmazások és hardverek iOS-re, amelyeket külső billentyűzettel is irányíthatunk. A hordozható technológia, törekedvén arra, hogy minél kisebb legyen a csatolandó billentyűsor, általában olyan aprócska billentyűket nyújt, hogy azon normális körülmények között nem lehet játszani.

A C.24 fejlesztői ezzel szemben megoldották, hogy egy, az iPadnél nem nagyobb méretű billentyűzeten normál méretű zongorabillentyűket nyomkodhassunk. Ráadásul mindezt úgy, hogy a játékérzet olyan, mint egy rugós mechanikás billentyűzetnél. Nem egy kalapácsmechanika, de aki játszott már normál szintetizátorokon, annak nem lesz idegen a dolog. A poén a dologban, hogy nincs az eszközben rugó.

A dokkolóként és egyébként iPad-tokként is működő eszköz alaphelyzetben 1 centiméter vastag. Ha belehelyezzük az iPadet, egy könnyed mozdulattal kiemelhetjük a teljes billentyűsort, amely így valós, fizikailag lenyomható billentyűket nyújt. A billentést a rugók helyett mágnesekkel oldottál meg, illetve optikai érzékelőkkel, amelyek a billentés érzékenységét is érzékelik, így teljesen életszerűen játszhatunk rajta. Sőt, akár több billentyűzetet összekapcsolhatunk, és egy teljes zongorát összepuzzle-özhetünk vele.

A C.24 az összes iPad-del kompatibilis. iPad 3-tól fölfelé Bluetooth Low Energy kapcsolaton keresztül kommunikál, iPad 1-esen és 2-esen pedig USB-kábellel, az USB camera connection kiten keresztül. A billentyűzet megvalósítását a Kickstarteren lehet támogatni, aki pedig időben hozzájárul a gyűjtéshez, mindössze 100 dollárjába kerül a novemberben érkező C.24.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik