Tech

Lakáskulcsot automatából

lakáskulcs (lakáskulcs)
lakáskulcs (lakáskulcs)

Nem kell feltöretni saját lakásunkat, ha véletlenül kizártuk magunkat. Elég elmenni egy automatához, és rögvest megvan az új lakáskulcs.

Kifejezetten érdekes szolgáltatást indított egy frissen alapított cég New Yorkban. A KeyMe megoldásának lényege, hogy az ügyfelek lakásához és egyéb záraihoz szükséges kulcsainak digitális másolatát a cég adatbázisában tárolják, és egy elveszett kulcsot a lehető leglehetetlenebb időpontban is reprodukálnak – akár olyankor is, ha semmilyen azonosító okmány sincs nálunk.

Képzeljük csak el azt a helyzetet, amikor kótyagosan kisétálunk a szeméttel az udvaron vagy az utcán álló kukáig, és egy csattanást hallunk a hátunk mögül: a szél becsapja a bejárati ajtót. Se pénz, se telefon, se igazolványok – mondhatni, nullán állunk pénzügyi, társadalmi és kommunikációs lehetőségek terén egyaránt. Ilyenkor csak rossz vagy kevésbé rossz választásaink lehetnek, kezdve onnan, hogy elsétálunk egy éjjel-nappali zárszerelőhöz, aki először szétszedi az ajtónkat, beenged, majd újra összerakja, de persze átugorhatunk (gyalog) a város másik felébe is anyuhoz a pótkulcsért…

New Yorkban azonban megtehetjük azt is, hogy elbattyogunk a hozzánk legközelebb eső, éjjel-nappal „nyitva lévő”, automata KeyMe pavilonhoz, az ujjunkat egy ujjlenyomat-olvasóra helyezve igazoljuk magunkat, és várunk pár percet. Ezalatt a KeyMe adatbázisából kinyert információk alapján „a semmiből” elkészül a lakáskulcsunk másolata, melynek árát automatikusan levonják a bankszámlánkról. Már mehetünk is haza, és nyithatjuk azt a fránya ajtót (és ne felejtsük el a szemeteskosarat is bevinni).

Persze azért van még hátulütője a szolgáltatásnak. Egyrészt a szabályozások miatt nem tárolhatnak és másolhatnak olyan speciális kulcsokat, amelyek sokszorosítása valamilyen egyedi feltételhez kötött (ilyen például egy kódkártya bemutatása). Másrészt a felhő alapú informatikai rendszerektől tartók is feltehetik a kérdést: ha a legnagyobb cégek és állami szervek adatbázisait is képesek olykor feltörni hackerek, miért bíznánk épp saját lakáskulcsunkat is egy hasonló, az adatokat weben tároló szolgáltatásra? Van tehát a KeyMe-ben is előny és hátrány egyaránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik