Tech

Száz év lenne kinyomtatni egy házat

epitkezes(960x640)(1).jpg (építkezés, beruházás)
epitkezes(960x640)(1).jpg (építkezés, beruházás)

Egy kalkulátor segítségével kiszámolhatjuk, hány év kellene ahhoz, hogy egy 3D-printer kinyomtasson nekünk egy háznyi téglát. Türelmesek előnyben.

Kapcsolódó cikkek

Már korábban is hallottunk arról, hogy az elvi lehetősége adott annak, hogy háromdimenziós nyomtató segítségével építsünk házat. Többen kísérletet is tettek erre. Volt, aki csak néhány elemet, volt, aki egy egész házat így építene meg. Most a Real Estate Movoto nevű blogja elkészített egy olyan kalkulátort, amellyel kiszámíthatjuk magunknak, hogy ha egy 3D printerrel építkeznénk, mennyi időbe és pénzbe kerülne a ház felépítése.

A kalkulátor számára négyzetlábban adhatjuk meg a ház alapterületét, illetve még azt is meg kell jelölnünk, hogy hány emeletes épületet szeretnénk. Az eredményt az alapján számolják ki, hogy a most már kiskereskedelmi forgalomban is kapható MakerBot Replicator 2 nevű háromdimenziós nyomtató milyen költséggel és idő alatt állítja elő az építkezéshez szükséges téglákat. Egy ilyen tégla mérete egyébként 20,32 x 8,89 x 6,98 centiméter, nagyjából 12 dollárnyi műanyagra van szükség hozzá, és a nyomtatás maga egy elég lassú folyamat. Nézzük, mit köpött ki a gép!

Egy 100 négyzetméteres (1076 négyzetláb), kétszintes ház felépítéséhez 14 752 darab téglára lenne szükségünk, ami 177 024 dollárba (úgy 38,5 millió forintba) kerülne, és 117 év, két hónap és 15 nap kéne a téglák előállításához. Ehhez sok mindent nem lehet hozzáfűzni… Talán csak annyit, hogy drukkolunk, hogy gyorsan fejlődjön tovább ez a technika, hogy később tényleg lehessen nagyobb tárgyakat is készíteni 3D nyomtató segítségével.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik