Tech

Jön a programozható okos Lego

programozható Lego (lego, )
programozható Lego (lego, )

A Sony és a Lego egymásra talált, és a két cég úgy döntött, hogy ötvözik a kézzel fogható játék kockákat a virtuális videójátékokkal. Na, nem úgy, ahogy az már többször megtörtént, hogy animált Lego-figurák rohangálnak a képernyőn. Pont fordítva: a konzol vezérlőjével irányítjuk a valódi Lego figurákat.

Japánban található Számítástechnikai Tudományos Laboratóriumának 25. ünnepi nyílt napján a Sony bemutatta a Toy Alive nevű projekt prototípusait. Az életre kelt játékok hagyományos Lego-kockákból állnak, amelyeket a beépített mikrochipeken keresztül egy PC-vel vagy akár a PlayStation-ökből ismert DualShock vezérlővel is irányíthatunk.

A Toy Alive készítői a kiállításon több modellt is bemutattak. Volt aprócska, távirányítású készülék, amelyre webkamera volt szerelve, de volt, amivel labdajátékot játszhatunk egymás ellen, meg amiben előre programozott LED-ek világítottak, és olyan is akadt, amelyik képes ledönteni egy Lego házat.

A Lego már régóta támogatja a technikai jellegű interaktivitást. A Mindstorms nevű sorozatát elsősorban programozóknak és diákoknak szánta. A különböző készletek szoftvereket és hardvereket tartalmaztak, amelyekkel egyedi, saját programozású robotokat lehetett építeni. (Például olyan művésszel is találkoztunk már, aki Lego robotokkal zenélt.) A Toy Alive ennél jóval egyszerűbb. A cél itt az, hogy a Lego-darabkák változatlanok maradjanak, és a gyerekek ugyanúgy használhassák a motorizált változatokat, mint bármilyen más játékot. A projekten dolgozó Alexis Andre elmondása szerint megvalósult a videójátékok és a hagyományos játékok fizika ötvözése.

Állítólag a Lego azért ugrott bele a Sonyval közös tervezésbe, mert attól fél, hogy a videójátékok kiszorítják a hagyományos játékokat. Az mondjuk biztos, hogy a kooperációból mindkét fél csak nyerhet, sajnos azonban még nagyon gyerekcipőben jár a kezdeményezés, így valószínűleg még éveket kell várnunk, hogy a boltok polcaira kerüljenek a Sony Legók.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik