Tech

Hekkerek bujkálnak a Szovjetunióban

Habár a Szovjetunió egy ideje már nem létezik, azért még sok embernek ad otthont, ha nem is fizikailag.

Az internet igen nagy placc, melynek vannak nagyon jó, jó, és kevésbé jó részlegei. Mindenki megtalálja a maga számára legérdekesebb helyeket, legyen az hírportál, tudományos olvasnivaló vagy közösségi oldal.

Vannak azonban, akik nem feltétlenül böngészésre használják a világhálót, hanem internetes bűnözésre, és ahogyan a valódi elkövetők esetében lenni szokott, nekik is szükségük van egy búvóhelyre, erre pedig kiválóan megfelel az 1991. decemberében felbomlott állam domainje, vagyis a .su. Tehát a domain bőven túlélte a hatalmas országot, nem úgy, mint Németország keleti feléé, illetve Jugoszláviáé, és idővel a furcsa, de legitim oldalak otthonává vált. Ezt az is segítette, hogy a szétválás után létrejött .ru nem volt annyira elnéző, így a csalók és hackerek szépen átszivárogtak a .su-ra, melynél a „lakók” létszáma 2011-ben megduplázódott, és ez 2012-ben is megismétlődött.

A PhysOrg szerint az egyik leghírhedtebb ilyen hely az exposed.su, mely állítólag megjelentette Barack Obama feleségének, Michelle-nek, Mitt Romney-nak és Donald Trumpnak a hitelkártya-használati adatait, de nem maradt ki Britney Spears, Jay Z, Beyonce és Tiger Woods sem. Az oldal azóta már megszűnt. A tartomány jelenleg a moszkvai székhelyű Internet Fejlesztéséért Alapítvány tulajdonában van, és jelenleg 120 ezer oldalnak ad otthont, melyek közül sok semmilyen bajt nem okoz, de bőven lakják rosszban sántikálók is.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik