Tech

Bringautakkal bővül a Google Maps

google street view (google street view)
google street view (google street view)

Hat európai országban már elérhető a bicikliutakkal és kerékpárosoknak szánt navigációval kibővített Google Maps. Mi egyelőre kimaradtunk, de ami késik, az később jön.

Bizonyára minden kedves olvasó találkozott már a Google térképszolgáltatásával, a Google Mapsszel, és többnyire használták, használják is egy-egy cím kikeresésére vagy útvonaltervezésre. Ez utóbbinál közlekedési eszköz gyanánt eddig csak az autót, a tömegközlekedést vagy a saját lábunkat választhattuk, hogy megmutassa nekünk a térkép a legjobb útvonalakat. Mostantól hat európai országban biciklis térképet is nyújt a Google Maps.

Valószínűleg nem véletlen az időzítés, hiszen Európában tavasszal és nyáron zajlanak a nagyobb városi és túra-bicikliversenyek, éppen ezért ilyenkor van leginkább a figyelem központjában a kétkerekű – illetve a kontinens nyugati felén eleve teljesen elfogadott közlekedési eszköz a kerékpár. Az egyelőre csak hat országban – Franciaországban, Írországban, Németországban, Liechtensteinben, Luxemburban és Lengyelországban – elérhető szolgáltatás megmutatja nekünk a leginkább bringabarát útvonalakat, amelyeket a kerékpárra rögzített okostelefonunkon keresztül, ha van mobilinternetünk, folyamatosan nyomon követhetünk. A térképen sötétzöld vonalak mutatják azokat az útvonalakat, amelyeken motorral hajtott járművek nem közlekedhetnek, világoszöld vonalak mutatják magukat a bicikliutakat, és szaggatott zöld vonalakkal pedig a további, bringásoknak is ajánlott utcákat jelzik.

A szolgáltatás aktiválása egyszerű: csak be kell kapcsolnunk a Google térképet, ott pedig az útvonaltervezéskor rá kell böknünk a kis biciklit formázó piktogramra, és már tekerhetünk is a kívánt irányba. A kanyarról kanyarra történő navigáció mellett, ha akarjuk, a kijelölt régió összes kerékpárbarát útját is megtekinthetjük. Ehhez csak be kell kapcsolnunk a „sima” térképen a bringás réteget, és már keresgélhetünk is. Reméljük, mihamarabb hazánkban is elérhető lesz a biciklis térkép.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik