Tech

Halhatatlan Facebook-profilok

facebook(1)(960x640)(1).jpg (facebook)
facebook(1)(960x640)(1).jpg (facebook)

Rendezetlen az elhunytak digitális adatainak sorsa - írta a Magyar Nemzet annak apropóján, hogy a Google bejelentette az "inaktív fiók kezelője" névre keresztelt szolgáltatását. Ennek igénybevevője rendelkezhet arról, mi történjen adataival, jelszavával, ha hosszabb ideig nem lép be fiókjába.

Az interneten létrehozott tartalmak nem tekinthetők tulajdonnak, így azokat örökölni sem lehet, de hagyatéki intézkedésként lehet rendelkezni azokról. Végrendeletbe lehet foglalni, hogy az adott jelszavakat kihez juttassa el a végrehajtó ügyvéd – mondta el a Magyar Nemzetnek Ormos Zoltán jogász.

A szakemberhez gyakran fordulnak elhunytak hozzátartozói, akik eltávozott rokonuk Facebook- vagy Google-fiókjának tartalmát akarják megszerezni vagy töröltetni. Az ügyvéd a Google-nál általában sikerrel járt ilyen irányú kérvényeivel, a Facebooknál a tucatnyi megkereséséből viszont mindössze egyszer.

A lap megkeresésére a Google-nál azt a tájékoztatást adták, hogy ritka esetekben módjukban áll átadni a fiók tartalmát az elhunyt tulajdonos törvényes képviselőjének, de a fióktartalom átvételének kérelmezése hosszadalmas folyamat.
Tamás Péter, az Iwiw közösségi oldalt működtető Origo Zrt. termékmenedzsere elmondta: az elhunyt felhasználók adatlapjait közeli hozzátartozó töröltetheti megfelelő dokumentumok bemutatásával.

A Facebooktól a lap nem kapott választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik