Tech

Tetőtéri lakásból indulhatna a magyar tündérmese

Virtuális zombi (zombi)
Virtuális zombi (zombi)

Világsiker felé tör egy apró, tízfős informatikai vállalkozás. Szupermenő felhő és virtuális zombik Dunakeszin. Videóval.

Be kell vallanom valamit: az egyébiránt okos és szép kamerás kolléganőm nem egy számítógépzseni. Nem is nagyon lelkesedett, amikor elmondtam neki, hogy egy informatikai vállalkozáshoz megyünk anyagot csinálni. Már Dunakeszi felé az autóban látszott rajta, hogy előre ásítozik az unalomtól.

Aztán leesett az álla.

A Dunakeszin állomásozó VSoft Communicationsnél ugyanis egy teljesen átlagos dohányzóasztalon egy, a legkevésbé sem átlagos zombi várt minket. Zöld volt, fejéből kilógott az agya, ruhái cafatokban. A zombit meg lehetett emelni, hozni-vinni, de akár felnagyítani is. Aztán a zombi után egy miniatűr terepjáró, egy tank és egy forgószék is előkerült. Mindez úgy, hogy valójában nem is volt ott semmi, csak néhány papírlap.

Ennek a kis magyar cégnek az egyik fejlesztése az igazán menő, úgynevezett kiterjesztett valóság. Az a valóság, amit valamilyen kamerán vagy mobiltelefonon keresztül lehet nézni, és ami az igazi világhoz akár még egy zombit is hozzáadhat.

Tessék megnézni, hogyan:

Nem kell több számítógép

A VSoft egy tízfős informatikai cég, amely egy budapesti tetőtéri lakásból indult, és most egy kicsi dunakeszi irodában található. A kiterjesztett valóság csupán az egyik fejlesztésük. Egy másik találmányuk viszont igazi világsiker lehetne. Nem vicc.

A találmányt virtuális desktopnak hívják. Ennek segítségével nem kell otthon, munkahelyünkön vagy bárhol számítógépet tartanunk, mégis mindig lesz egy nálunk, bárhova is megyünk. A virtuális desktoppal ugyanis bérlünk egy olyan számítógépet, ami a cégnél van, amit ők tartanak karban, ami soha nem lassul, nem fagy le, és ha elromlik, akkor nem mi, hanem ők fizetik a javítását. A havi pár ezer forintos előfizetésért cserébe bármilyen eszközünkön, amelynek képernyője van és internetre tud csatlakozni – okostelefon, okostévé vagy táblagép – elővarázsolhatjuk ezt a számítógépet. Egy számítógépet, ami olyan erős, hogy bármilyen modern játékot lehet rajta játszani, ha épp ahhoz támad kedvünk. Ráadásul mindezzel – mivel nem otthon tartjuk, nem nálunk fogyaszt – az áramszámlánk is csökken.

Tudni kell, hogy nem ők az egyetlen cég ilyen jellegű, úgynevezett felhőszolgáltatással. Amerikában van néhány hasonló. Európában viszont egy sincs.

Magyar siker, magyar mérnökökkel

„Amikor informatikával foglalkozunk, akkor minden Amerikából jön, esetleg Dél-Koreából, Kínából, Indiából, ebben a szobában sincs semmi, amit Magyarországon gyártottak” – mutat körbe irodájukban a cég ügyvezetője. Verdó István azt mondja, ha ilyen, az övékhez hasonló ötletekkel a magyar vállalkozások megjelennének a piacon, akkor az egész világra tudnának szolgáltatni, és abból lenne az igazi magyar világsiker.

„Erősebbé válhatna a gazdaság és a magyar fiatalok is itt maradnának. A mostani irány azonban pont ennek az ellentéte – mondja Verdó. – A magyar fiatalok kimennek külföldre, és ott találnak ki különböző értékes szolgáltatásokat, amelyeket aztán mi megvásárolunk Magyarországon. Nagyon fontos számunkra is, hogy ezen változtassunk. Azon dolgozunk, hogy Magyarországon jöjjenek létre azok az innovációk, amelyek a tehetséges magyar mérnökök fejében vannak.”

Verdó szerint, ha egy profi, tehetséges emberekből álló csapatot összehozunk, amely magasan motivált, hisz az innovációban és megtesz érte mindent, akkor igenis elérhető, hogy egy dunakeszi kis irodában szülessenek olyan ötletek, amelyek az egész világon elterjednek. Akár egy garázsból vagy – ahogy a VSoft esetében – egy tetőtéri lakásból is el lehet indulni.

„Gyorsítanunk kell” – mondja az ügyvezető, akitől megtudjuk, hogy az igazi világsikerhez a technológia már megvan, a továbblépéshez most egy komolyabb tőkeinjekció kell. Tehát befektetők és pénz, pénz, pénz. Egyelőre természetesen itthon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik