Tech

A Facebookból látszik az agybaj

Amerikai kutatók szerint a közösségi oldal használatának milyenségéből következtetni lehet az ember mentális egészségére.

A Missouri Egyetem kutatásában résztvevő hallgatóknak egyrészről ki kellett tölteniük egy kérdőívet, amely a pszichológiai állapotukat hivatott megállapítani, másrészről be kellett nyújtaniuk a facebookos bejegyzéseiket – igaz, lehetőségük volt a tartalmat cenzúrázni.

Az eredmények alapján azok, akiknél közösségi anhedónia tünetei jelentkeztek (vagyis nem lelték örömüket a megosztásban, közösségi interakciókban), azok az átlagnál sokkal kevesebbet posztoltak, kevesebb képet tettek közzé, és kevesebb ismerőst tudtak magukénak az oldalon.

Szerény véleményünk szerint még ennél is kevésbé meglepő azok viselkedése, akik a paranoia tüneteit mutatták fel, ők ugyanis a benyújtott bejegyzések jelentős részét cenzúrázták.

S bár maguk a kutatók is elismerik, hogy a kétszáz fős tanulmány tudományos teljességét teljesen jogosan meg lehet kérdőjelezni, váltig állítják, hogy a pszichológia és az internetes tevékenység ilyetén kapcsolatának felderítése rendkívül fontos, ezért további kutatást igényel.

Szerintetek érdemes a diagnózis részévé tenni az online létet? Vagy az embert nem lehet megismerni a facebookos tevékenysége alapján?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik