Tech

A Télapó a tét a neten

A Google és a Microsoft is megpróbál lecsapni a gyerekekre (és a gyermeklelkű felnőttekre) idén karácsonykor.

Talán már mindenki tudja, hogy a NORAD (North American Aerospace Defence Command – Észak-Amerikai Légvédelmi Parancsnokság), pontosabban annak elődje 1955 óta kíséri figyelemmel a Télapó útját december 24-én.

A hagyomány azzal kezdődött, hogy a Sears áruház hirdetést adott fel, melyben megadták a nagy ajándékosztó “közvetlen” telefonszámát, azonban valahol egy isteni porszem kerülhetett a gépezetbe, mert az áruház száma helyett a parancsnokság számát nyomtatták ki.

A varázslatos hiba másik összetevője az aznap ügyeletet teljesítő Shoup ezredes volt, aki parancsba adta katonáinak, hogy a betelefonáló gyerekek hívásait ne utasítsák vissza, hanem mindig mondják meg a Télapó aktuálisan “pontos” helyét.

A Google 2004-ben csatlakozott a programhoz, mikor a Google Earth alkalmazáson keresztül lehetett látni, hogy merre jár a Télapó, majd 2009-ben összeköltözött a NORAD-dal a hivatalos “Télapó-követő” honlapon, ami tavaly rekordot is döntött.

Igen ám, de a parancsnokság idén már nem a Google, hanem a Microsoft térképeit fogja használni. Ezt persze a keresőóriás nem hagyhatta annyiban, így létrehozott egy teljesen saját Télapó-GPS-t.

A kérdés már csak az, hogy a két “szolgáltatás” milyen eltéréseket fog mutatni a fehérszakállú helyét illetően, s végső esetben akkor kinek lesz igaza? Vagy titeket hidegen hagy a Télapó, mert a Jézuska hozza a karácsonyfa alá valót? Bárhogy is legyen, a szerkesztőség békés, boldog karácsonyt kíván.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik