Tech

Világelső lett a magyar robot

Google-Lunar-X-Prize-magyar-nyertes(960x640).jpg (google, hungarobots, x prize, lunar x prize, )
Google-Lunar-X-Prize-magyar-nyertes(960x640).jpg (google, hungarobots, x prize, lunar x prize, )

A soproni Széchenyi István Gimnázium 16-17 éves leendő mérnökei és programozói huszonkét ország száznegyvenhat csapatát megelőzve nyerték meg a Google versenyét.

Idén harmadik alkalommal rendezték meg a Google és a LEGO szervezésében a Google Lunar X-Prize LEGO Mindstorms Challenge (röviden Moonbots 2012) világversenyt. A megmérettetésre 5 kontinens 22 országának 147 csapata jelentkezett – köztük a HungaroBots csapata, a soproni gimnázium diákjai, név szerint: Bodnár László, Németh Áron, Sléber Botond, Soós Bálint, Wesely Norbert, illetve csapatkapitányuk, a Puli Space csapatából Deák Márton.

A döntőt a nemzetközi zsűri online közvetítés segítségével követhette nyomon. Ebben a megmérettetésben a csapatoknak egy számítógép-vezérelt, komplex LEGO-robot megépítése volt a feladata, amelynek képesnek kellett lennie egy élethű Hold-felszín terepasztalon manőverezni és feladatokat végrehajtani minden külső beavatkozás nélkül.


A magyarok munkáját a zsűri a fődíjjal jutalmazta.

Deák Márton, a csapat kapitánya a fődíj kapcsán elmondta: “Egy igen rangos nemzetközi versenyről van szó, ahol a világ minden részéből jelentkező fiatalok között csak a kreativitás döntött. A MoonBotsot először nyerte meg európai – ráadásul magyar – csapat, ez mindenképpen remek eredmény! A fiúk keményen dolgoztak a sikerért és megmutatták, hogy történjen bármi, a magyar ifjúság szürkeállományára mindig lehet számítani!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik