Tech

Diktatúrában hódít az Opera

szamitogep(960x640)(4).jpg (számítógép, internet, )
szamitogep(960x640)(4).jpg (számítógép, internet, )

Egyedül az Európa utolsó diktatúrájaként is emlegetett Fehéroroszországban használják elsősorban - a világátlagban ötödik - Opera böngészőt.

Míg az internetezők túlnyomó többsége a Google Chrome és az Internet Explorer egyikét használja a legszívesebben (utóbbi időben inkább az utóbbit), addig a StatCounter adatai szerint itthon a Firefox, Fehéroroszországban pedig az Opera van első helyen.

Bár a legtöbb felhasználó már névről sem biztos, hogy ismeri ezt a programot, 1996-ban elsőként lépett fel az Internet Explorer böngészési hegemóniájával szemben. S bár ez kétségtelenül helyet biztosít számára a felhasználói számítástechnika történetében, az azóta eltelt bő másfél évtizedben elmúlt népszerűsége. Kivéve Fehéroroszországban.

A böngésző belarusz fennmaradásának – s ebben a fejlesztő csapat és a helyi felhasználók is egyetértenek – több oka is akad. Egyrészről adott a már említett másfél évtizedes hagyomány. Másrészről közkedveltek azon kiegészítői, melyekkel a képeket és az egyéb online sallangot már a letöltés előtt ki lehet szűrni. Ez azért fontos, mert arrafele egyetlen szolgáltató van – a Beltelcom -, amely 2009-2010-ig nem kínált forgalmi korlát nélküli csomagokat, vagyis minden egyes bájt számít(ott). Harmadrészt a mobilinternetezésnél is fontos szerepe van az Operának: a Mini fedőnevű, “butatelefonokra” szánt változat kizárólagosságát garantálta, hogy az országban 2010-ben jelentek meg az első androidos okostelefonok, míg csupán 2011-ben az első iPhone-ok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik