Tech

Digitálisan támad Frankenstein szörnye

hacker (hacker, )
hacker (hacker, )

Az amerikai légierő által szponzorált fejlesztés végeredménye egy olyan vírus lehet, ami a felhasználó ellen fordítja a saját számítógépét.

Ahogy Mary Shelley legendás doktora, úgy dolgozna a róla elnevezett vírus is – társaitól eltérően nem kész egészként indulna számítógépeket hódító körútjára, hanem az egyes gépeken talált forráskódból “keltene életre” egy digitális szörnyeteget.

A Texasi Egyetem két kutatója által fejlesztett Frankenstein-vírus gyakorlatilag egy gyűjtőprogram, amely csak annyit tud, hogy mi a cél, és ehhez milyen algoritmusokat kell összeszedjen. Amint működőképessé válik egy gépen, az azon található szoftverek között kezd matatni, hogy aprócska “kütyüket” hozzon létre belőlük, melyek meghatározott műveleteket képesek elvégezni.

A kutatók – hogy bizonyítsák Frankenstein működőképességét – egyelőre két ilyen “kütyüt” írattak vele, de elmondásuk szerint semmi akadálya, hogy teljes programokat, akár digitális kártevőket hozzon össze. Ugyan korábban is voltak olyan vírusok, melyek változtattak a forráskódjukon, a Frankenstein sokkal veszélyesebb lehet, mivel minden tekintetben képes megváltozni, hogy ne vegyék észre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik