Tech

Tragédia az internet első képe

A világháló grafikus megjelenését az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet fejlesztőinek köszönhetjük - a napra pontosan 20 évvel ezelőtt, 1992. július 18-án elsőként felöltött kép mégis egy photoshop-katasztrófa.

A nagy hadronütköztetőről és annak eredményeiről híres CERN nem mostanában kezdte pályafutását – a szervezet már két évtizeddel ezelőtt is a világ legzseniálisabb elméinek munkáját próbálta összehangolni. A ’90-es évek elején többek közt az internet atyjának tartott Tim Berners-Lee is itt dolgozott, és egyebek mellett ennek köszönhető az, hogy az internet első honlapja is a CERN-ből származik – ahogy a “látható” internet első képe is.


Előtte és utána

A pontosan 20 évvel ezelőtt feltöltött felvételt annak köszönhetjük, hogy a CERN-ben a tudósokat nem hajtják a nap 24 órájában, a zsenialitás kiteljesedéséhez a művészetek is hozzájárulnak. Ennek köszönhető, hogy létezett a négy női tagból álló Les Horribles Cernettes humoralapú együttes, melynek nevében nemcsak a CERN jelenik meg, hanem a nagy hadronütköztető is, hiszen kezdőbetűi (LHC) megegyeznek.

A kép történetéről Lesley Martin beszélt a Motherboardnak. Minden photoshop-katasztrófa ősatyja napközben Tim Berners-Lee-vel dolgozott az internet megalkotásán, esténként pedig a Cernettes pályafutását egyengette. A képet is legújabb lemezük borítójának szánta – történelem lett belőle.


Azóta sem énekelt senki ilyen szerelmesen egy részecskeütköztetőről

Ajánlott videó

Olvasói sztorik