Tech

Internet nélkül is elérhető a Google térképe

Az internetes óriás szerdán elbüszkélkedett eddigi eredményeivel, majd bemutatta a jövő lehetőségeit.

A június 6-án tartott eseményen elhangzott bejelentések közül talán a legérdekesebb az offline térképek bevezetése. A felhasználóknak nem lesz más dolguk, mint előre (még internetes kapcsolattal) kinézni a várhatóan szükséges térképrészletet, majd jelezni a rendszernek, hogy offline is igényt tartanának a használatára. A Google Maps szól, hogy az adatok mennyi helyet foglalnának, majd jóváhagyás esetén a készülékre menti őket. Azt egyelőre nem tudni, hogy a szolgáltatás mikor válik elérhetővé, annyi azonban biztos, hogy első körben az Android-felhasználók örülhetnek.

Szó esett a Street View utcanézegetőről is, melynek létrehozásához és tökéletesítéséhez a Google autói összesen már nyolcmilliónál is több kilométert tettek meg, és immáron 20 millió gigabájtnyi anyagot fotóztak össze. A szolgáltatás további fejlesztéséhez Luc Vincent – a Street View kitalálója – bemutatta a Trekker névre hallgató, emberre szabott rendszert, amely minket leginkább a Szellemirtók felszerelésére emlékeztet. Ezzel a Google olyan helyekre is el kíván jutni, ahol semmilyen járművel nem lehet megfordulni – kastélyok, természeti csodák.


Google Trekker – 15,5 megapixeles kamera, majdnem 16 kilogramm (Fotó: Gizmodo)

Végül szóba került a 3D-s Google Earth, amely egy új kezelőfelülettel bővült, ami a Tour Guide (idegenvezető) nevet kapta – nincs más dolgunk, mint kiválasztani egy helyet, a Google pedig virtuálisan átrepít minket felette. A vállalat elmondása szerinti “varázslat” egy olyan, a Google repülőin használt technológiának köszönhető, amely a 45 fokos szögben fotózott képekből háromdimenziós modelleket készít.

A sajtótájékoztató csupán néhány nappal az Apple rendezvénye elé lett meghirdetve, ez utóbbin az almás cég várhatóan bejelenti saját térképszolgáltatását, vagyis szakít a Google térképeivel. Mivel a mostani eseményen inkább érdekességek hangzottak el, mint világraszóló újítások, a sajtó megjelent tagjait – valószínűleg a Google legnagyobb sajnálatára – főleg az Apple érdekelte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik