Tech

A Facebooknak nem tetszik a gyász

Egy amerikai édesanya nem érti, miért vették le nyolc órát élt kisfia képeit a közösségi portálról.

Grayson James Walker 2012 február 15-én született egy ritka velőcső rendellenséggel, amit Anencephalianak neveznek. A baba az agy és a koponya bizonyos részei nélkül jött világra, és emiatt csak nagyon rövid időt, mindössze nyolc órát élhetett.

(Fotó: Daily Mail)


Édesanyja már terhességének 16 hetében megtudta, hogy várandóssága problémás, és a születendő kisfiú csak rövid ideig fog köztük lenni. A Walker család mégis vállalta a gyermeket, olyannyira, hogy, amikor James világra jött, akkor a Facebookra is feltöltöttek képeket a kisbabáról.

A képek semmi “illetlenséget” nem tartalmaztak, a kisbaba fejét, ahol a rendellenesség látszódott volna sapkával takarták le. Olyan volt a fotókon, mint bármelyik újszülött csecsemő. A Facebook mégis leszedte az édesanyja képeit, a Facebook fotók és videók feltöltésére vonatkozó új szabályok miatt.

Az egyik kép, ami a közösségi portálra felkerült (Fotó: Heather Walker)

 

A képmoderálási irányelvekről még februárban készített egy 13 oldalas kézikönyvet a Facebook ügyfélszolgálat. Nem lehet kitenni például képeket meztelenkedésről, állatkínzásról, uszításra felbujtó képekről, gyereküket szoptató anyukákról, szexuális játékszerekről, fürdőszobai jelenetekről, emberi belső szervekről, manipulált fotókról stb..

Az édesanya nem érti, hogy miért törölte a Facebook a fotókat, amikor azok elvileg megfeleltek az irányelveknek. A család a képekkel kisbaba iránti gyászukat fejezték ki, és senkinek az ízlését nem kívánták megsérteni vele.

Ma már a gyász kifejezése a virtuális térben ugyan még nem számít hétköznapinak, de egyre inkább jelen lesz az interneten. A gyászolóknak már most is külön honlapok állnak rendelkezésére, hogy gyertyát gyújtsanak elhunytaik emlékére. Ilyen például a magyar Gyászportál.hu.

A Facebookon a gyászolásnak még nincs megfelelő etikettje, azaz “netikettje”. Talán ez is lehet az oka, hogy a Facebook leszedte a képeket. Számos alkalommal fordul elő, hogy egy elhunyt halálhírét lájkolással illetik a távoli ismerősök, ami ugyebár sérti a gyászolók érzéseit és jogait.

Akárhogy is történt, az édesanya levelekkel próbálja rávenni a Facebookot, hogy változtasson hozzáállásán és egy rajongói oldalt hozott létre a közösségi portál felületén a Grayson Jamesről készült fotók, a családja és a hasonló tragédiát megélt családok hátrányos megkülönböztetése ellen.

Fox News-nak adott interjújában Heather Walker úgy nyilatkozott, hiába keresték meg a közösségi portál illetékeseit, a törlés okaira és arra a kérdésre, hogy visszatölthetik-e a megemlékező képeket, még semmilyen választ nem kaptak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik