Tech

Érintésvezérlés seprűnyélen

A Disney kutatóintézetében már egy tál gabonapelyhet is tapintásérzékennyé tettek.

A Disney cég ismét varázslatot hozott létre, de ezúttal nem a rajzfilmek, hanem az érintésvezérlés terén. El tudod képzelni milyen lehet az, ha meg tudod érinteni a szobád ajtajának a kilincsét, és az ajtón azonnal megjelenik egy “ne zavarj” felirat, vagy énekelni kezd a leves, ha belekóstolsz?

Bármit megfogsz azt a műveletet egy rendszer azonnal azonosítja, és annak megfelelően akár utasítások adására is képes. A technológiát az angol touch érint ige alapján Touchénak nevezték el.

Az okostelefon kapacitív érzékelőihez hasonló szenzorokat olyan mozdulatokat, gesztusokat is képes felismerni, mint amikor összeteszed a két tenyered vagy belemártod a kezed vagy az ujjad egy tál vízbe. Mindezt ráadásul úgy teszi, hogy nem csak a jelek két állapotát azonosítja, hanem a mozdulatok speciális árnyalatát is meg tudja határozni függvények segítségével.

A Touché bármivel használható, amibe vezeték építhető. Így kilincsnél, tányérnál, asztalnál, akváriumnál, kanapénál. Ez a high-tech boszorkányság oly sok mindenre képes, hogy bátran kijelenthetjük: a tapintásérzékelésnek már csak a fantázia szabhat határt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik