Tech

Már a majmok is iPadet használnak

Táblagépek segítségével kommunikálnak gondozóikkal Miami egyik állatkertjében az orángutánok.


(Fotó: AP Photo/J Pat Carter)

A Jungle Island csupán egyike annak a számtalan állatkertnek, amelyek a technológia segítségével igyekeznek közelebbi kapcsolatot teremteni lakóikkal. Az állatok mentális viselkedését vizsgáló program részeként jelenleg az intézmény hat orángutánja használ iPadet.

A vizsgálatot irányító Linda Jacobs reményei szerint a készülékek idővel segíteni fognak áthidalni az emberek és ezen veszélyeztetett majmok közötti kommunikációs szakadékot. “A fiatal példányaink rögtön rákaptak a készülékre és értik, hogy miről van szó. A két idősebb orángután azonban egyáltalán nem érdeklődik a táblagép iránt.

Az állatkert gondozói eddig jelnyelv révén kommunikáltak a majmokkal, azonban az orángutánok a mancsaik segítségével tudnak válaszolni egyszerű kérdésekre, képesek azonosítani bizonyos tárgyakat és kifejezni akaratukat, ezzel jelentősen megkönnyítve gondozóik munkáját.

Megvan a kellő intelligenciájuk, de nincs meg a megfelelő készülékük ahhoz, hogy kommunikálni tudjanak, ugyanis nem rendelkeznek hangszálakkal” – mutatott rá Jacobs. “A technológia révén azonban lehetőséget adunk a számukra, hogy elmondják, amit tudnak, amire képesek, és amit szeretnének.

A legfőbb hátrány, hogy a készülék túlságosan törékeny – és persze drága -, ezért egyelőre a gondozók tartják oda őket az állatoknak. Az intézmény végső célja, hogy felállítson egy nagyobb, “orángután-biztos” képernyőt az állatok kifutójában, valamint egy másikat, a ketrecen kívül szemlélődő látogatóknak, hogy a két fél szabadon kommunikálhasson.


Milwaukee egyik állatkertjében is hasonló program működik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik