Tech

A kamera, ami fénykép helyett leírást ad

Feltalálója szerint nagyrészt ugyanúgy működik, mint egy normális fényképezőgép - egyetlen "apró" különbséggel.

Mike Richardson projektje, a Descriptive Camera (magyarul Leíró Kamera) egy viszonylag egyszerű készülék. Mint ahogy a jó öreg Polaroid-gépeket, úgy ezt is a célpontra kell szegezni, meg kell nyomni jobboldalt felül a gombot és várni arra, hogy perceken belül megszülessen az eredmény. A már említett “apró” különbség az, hogy nem fényképet kapunk, hanem egy papírfecnit, rajta a látottak angol nyelvű leírásával.


(Forrás: Matt Richardson)

Bár az eszköz feleslegesnek tűnhet – hiszen mint tudjuk, egy kép többet ér ezer szónál -, a leírás elkészítéséhez használt folyamat mégis figyelemfelkeltő. Egy házilag összebarkácsolt projektről van szó, vagyis senki ne gondoljon hihetetlenül szofisztikált algoritmusokra, melyek az IBM Watson szuperszámítógépénél is jobban értik az angol nyelvet.

A megoldás egyszerű, de nagyszerű. A képek az Amazon Mechanical Turk nevű piacterén landolnak, ahol olyan feladatokkal bízhatunk meg embereket, melyek (egyelőre) a gépek képességeit meghaladják.

A fényképezés után – mint egy Polaroidnál – a képek így 3-6 perc alatt “exponálnak” rövidke szöveges leírássá. Nincs sok értelme, nekünk valamiért mégis tetszik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik