Tech

Aprócska műanyag a számítástechnika jövője

Nagy vezetőképességű műanyag nanoszálat fejlesztettek ki francia kutatók, amely olcsóbb és könnyebben kezelhető, mint az eddig tesztelt szénszálas nanocsövek.

A mindössze néhány milliárdod méter átmérőjű szál könnyű, olcsó, hajlékony és könnyen kezelhető – vagyis egyesíti azokat a tulajdonságokat, amelyekre az elektronikai iparban igény van. A francia kutatók a Nature Chemistry című szakfolyóiratban megjelentetett tanulmányából kiderül, hogy a vezeték anyaga egy mesterséges molekula, a triarilamin származéka, amelyet egyébként évtizedeken át a fénymásolásban használtak.

Kísérleteikben azt vették észre, hogy megvilágítás hatására a triarilamin származéka spontán módon szálat képezett, és kapcsolatot hozott létre két, egymástól 100 nanométer távolságra levő elektróda között – az így létrejött híd elektromos vezetőképessége megközelíti a rézét.

A szénszálas nanocsövekkel szemben az újfajta szál legnagyobb előnye  a rugalmassága, könnyen kezelhetősége és jóval alacsonyabb előállítási költsége. A francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont sajtóközleménye szerint “a kutatók most azt remélik, hogy az általuk kifejlesztett szálat sikerrel hasznosíthatja az ipar olyan elektronikus készülékek gyártásánál, mint a hajlékony kijelzők, napelemek, tranzisztorok és nyomtatott nanoáramkörök“.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik