Tech

Feltalálták az “antinyomtatót”

Az angol vívmány az újrahasznosítás nevében tünteti el a papírról a tintát.

Persze a nyomtatás után ismét használható papír ötlete nem újdonság. A Toshiba például nemrég olyan tintát mutatott be, amely megfelelő hőmérsékleti- és fényviszonyok mellett eltűnik, azonban technológiájuk még nem tökéletes – az eltüntetett festékanyag nyomot hagy és ugyanazt a lapot legfeljebb ötször lehet használni.

A Cambridge-i Egyetem munkatársai azonban egy olyan módszert dolgoztak ki, amely független a használt papírtól és technológiától.


A cambridge-i eredmények szabad szemmel és mikroszkóp alatt.
(Forrás: New Scientist)

Az “antinyomtató” gyakorlatilag megkeresi a festékanyag széleit és lézereivel szó szerint kisüti a papírról. David Leal-Ayala, a fejlesztőcsapat egyik tagja a New Scientistnek beszélt arról, hogy a találmány kulcsa egy olyan energiaszint megtalálása volt, ami megfelelően magas ahhoz, hogy a tintát elporlassza, azonban megfelelően alacsony ahhoz, hogy a papír túlélje.

A fejlesztőcsapat különösebb károsodás nélkül tudott egy egyszerű A4-es papírlapot törölni, azonban a kísérletek folytatódnak, mivel további törlések – a találmány jelenlegi állapotában – sárguláshoz vagy akár szakadáshoz vezethetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik