Tech

Agyi problémákhoz vezet a mobilok sugárzása?

A Yale Egyetem legújabb kutatása szerint a kismamák jobban teszik, ha távol tartják magukat a mobiltelefonoktól.

A tudósok kísérleteik során lehalkított, de aktív mobiltelefont tettek vemhes egerek ketreceire, míg a kontrollcsoport inaktív mobilt kapott lakhelye fölé – mindkét csoport tagjai első ránézésre egészséges utódokat hoztak világra, melyeket felcseperedésük után számos, az agyi aktivitás mérésére létrehozott teszttel vizsgáltak.

Azok az egerek, melyek magzatként a mobil sugárzásának voltak kitéve, mérhetően kisebb emlékezőképességgel bírtak, és a kontrollcsoportnál hiperaktívabb viselkedéssel rendelkeztek. A kutatók szerint az agy ezen funkciókat irányító részeit egyértelműen a sugárzás befolyásolta, az okozott tünetek pedig a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarra (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD) emlékeztetnek.

Hugh S. Taylor, a Yale Orvostudományi Egyetemének munkatársa szerint “az emberi gyerekek körében egyre sűrűbben jelentkező viselkedési zavarok lehetséges, hogy részben annak is köszönhetőek, hogy magzati korban sugárzás érte őket”.

Mivel azonban az egerek és az emberek terhessége és agya között is lényeges eltérések mutatkoznak, a kockázatok pontos felméréséhez további kutatások szükségesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik