Tech

Porszemnyi lézerrel megyünk a jövőbe

A valaha volt legkisebb, szobahőmérsékleten, a telekommunikációban használt hullámhosszakon működő lézerét készítették el amerikai kutatók.

Az aprócska lézerfényforrás forradalmi újítása abban rejlik, hogy küszöbenergia nélkül működik. Csaknem valamennyi lézernek szüksége van egy bizonyos indító- vagy küszöbenergiára ahhoz, hogy a fénynyaláb szinkronizált formában összeálljon.

Mercedeh Khajavikhan kutatásvezető, a San Diegó-i Kalifornia Egyetem munkatársa és kutatócsoportja azt a trükköt alkalmazta, hogy a korábbi szögletes fémdobozok helyett fémhengerben, koaxiális elrendezésben helyezte el a lézert. “A legtöbb embernek ismerősek a coax-kábelek, melyek a TV-jeleket hozzák otthonukba” – írta le hasonlattal Khajavikhan a lézerek küllemét.

A fejlesztés gyorsabb számítógépekhez vezethet vagy olyan új megközelítéshez, amelyben optikai szálak veszik át a vezetékek helyét – a lézerfény jóval nagyobb mennyiségű információ sokkal gyorsabb szállítására képes, mint a hagyományos félvezetőkön alapuló elektronika. Például az űrbe is lézerrel vinnék az internetet.

A kutatócsoport kísérleti lézereinek magassága a milliméternek csupán 200 milliomod része, közepén aprócska fémszállal, amelyet félvezető anyagok keveréke vesz körül. Miután egy nagyobb laboratóriumi lézerrel elindították a miniatűr lézereket, úgy találták, hogy a rendszer valamennyi energiát hasznosította, veszteség nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik