Tech

Tőzsdére megy a Facebook

A vállalat szerdán benyújtotta nyilvános ajánlattételét, a részvénykibocsátásból ötmilliárd dollárban reménykedik.

A tőzsdén az FB jelzés alatt lehet majd a cég részvényeivel kereskedni, s bár a cég értéke (saját bevallása) szerint eléri a 100 milliárd dollárt, az ötmilliárdos nyilvános ajánlattétel is 50 milliárdnál nagyobb értéket jelent.

Amennyiben ez az értékelés igaznak bizonyul, úgy Mark Zuckerberg az eddiginél is gazdagabb emberré válhat, hiszen a részvények majdnem 28,4 százalékát magánál tartaná, amivel 30 milliárd dollárosra nőne személyes értéke.

Az alapító ennek megfelelően módosítana fizetésén is: míg 2011-ben az alapfizetése félmillió dollár volt (és az első félévért további 220 ezer dollárt tett zsebre bónuszként), addig 2013 januárjától egyetlen dollárra csökkentené az alapfizetését.

A tőzsdei bevezetés “mellékhatásaként” a vállalatnak eddig titkos adatokat is nyilvánosságra kellett hoznia. Kiderült például, hogy a közösségi oldal havonta 845 millió aktív taggal rendelkezik, melynek fele naponta bejelentkezik és átlagosan 2,7 milliárd lájkot és hozzászólást tesz hozzá a közösséghez.

A cég belső gazdasági működése is napvilágra került: a vállalat 2009-ben 229 millió, 2010-ben 606 millió, 2011-ben pedig egymilliárd dolláros profitot könyvelhetett, melynek nagy része ugyan reklámbevétel, de egy jelentős darabot (12%-ot) a Zynga játékaiból származó jutalék tett ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik