Tech

Szerdán leáll a Wikipédia

A diákoknak érdemes sietniük a házi feladatokkal, mivel reggel 6 órától egy egész napon keresztül nem lesznek elérhetőek az angol nyelvű oldalak.

Az online enciklopédia ezzel az elsötétítéssel szeretné felhívni a nyilvánosság figyelmét, és egyúttal tiltakozását kifejezni az Egyesült Államok Kongresszusa előtt fekvő két törvénnyel kapcsolatban.

A képviselőháznak a SOPA (Stop Online Piracy Act – Az online kalózkodás megakadályozásáról szóló törvény), míg a szenátusnak a PIPA, vagy PROTECT IP Act (Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property Act – A gazdasági kreativitást és szellemi tulajdont fenyegető valós online veszélyek megakadályozásáról szóló törvény) kapcsán kell döntést hoznia.

A két javaslatot a Wikipédián kívül olyan vállalatok is ellenzik, mint a Google, a Mozilla, az eBay vagy a Facebook. Általánosságban azt szokták a törvényjavaslatokkal kapcsolatban felhozni, hogy míg az irány helyeselhető (vagyis a szellemi tulajdonhoz való jogot védeni kell), addig a konkrét megvalósítás komolyan károsíthatja a szabad internetet.

A közlemény szerint a Wikipédia továbbra is független szeretne maradni (mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az oldalakról teljesen hiányzó reklámok), nem áll szándékában politizálni, azonban kivételesen mégis tiltakozását kell kifejezze, mivel a közösség elsöprő többsége szerint a két jogszabályban javasolt jogi környezet nemcsak az oldal további működését lehetetlenítheti el, de általában sem áll a köz érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik