Tech

Amikor egy liter benzin öt évre is elég

Az ExxonMobil arra hívta fel a figyelmet, hogy az üzemanyagban mennyi energia bújik meg.

Bill Colton, az energiaipari óriás alelnöke állítólag szereti úgy kezdeni a fosszilis energiahordozókkal kapcsolatos beszélgetéseket, hogy “egyetlen gallon benzinben annyi energia koncentrálódik, ami 20 évre elegendő egy iPhone napi feltöltéséhez“.

Ez annyit tesz, hogy 3,79 liter benzin (mai árfolyamon nagyjából 1500 forint) elég ahhoz, hogy 7305-ször újratöltsük az iPhone-t – ez alkalmanként kicsit több, mint 20,5 fillér.

Bár elsőre ez rettentő soknak tűnik, nem szabad elfelejteni, hogy egy olyan üzemanyagról beszélünk, ami több tonnás járműveket képes hihetetlen sebességre gyorsítani. Ennek fényében pedig talán már nem olyan meglepő, hogy egy aprócska telefon aprócska energiaigényét ilyen jól kielégítené.

Az ExxonMobil közleménye alapvetően azt szerette volna velünk tudatni, hogy a benzin hihetetlen energiasűrűséggel rendelkezik, ezért még jó néhány évtizedig használni fogjuk. S bár ez nagyon érdekes, a magunk részéről inkább arra ösztönöznénk őket, hogy dobják piacra ezt a képzeletbeli, benzines iPhone-töltőt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik