Tech

Arcelemzővel az éberségért

A rendszer a szemek helyett az arcizmokat elemzi, hogy megállapítsa, a vezető mennyire álmos.

A kialvatlanság okozta súlyos, gyakran halálos kimenetelű balesetek az autó terjedésével egyidősek. Valamiért az agyunk úgy lett beállítva, hogy a forró vasalótól már azelőtt elkapatja a kezünket, hogy igazán felfognánk a hőt, az autópályán viszont óránkénti 130 kilométeres sebesség mellett is simán jó ötletként tünteti fel, ha – csak egy pillanatra is, de – pihentetjük a szemünket.

A helyzet megoldására az utóbbi időben számos megoldással álltak elő: a német Fraunhofer Intézet olyan, több kamerából álló szemkövető rendszert javasol, ami jelzi a sofőrnek, ha az előbb említett pillanat hosszabbra nyúlna, míg egy dán találmány nemcsak jelezne, hanem ébren is próbálna tartani.

A japán Denso legújabb fejlesztése a megelőzésre koncentrál – a vállalat elmondása szerint az arcizmokat 17 külön ponton figyelő és egyúttal elemző program már azelőtt figyelmezteti a sofőrt, hogy túl közel kerülne az elalváshoz. Az előzőekhez képest ez azért jelent újítás, mert már a sűrűsödő pislogás, esetleg túl sokáig csukva tartott szemek biztos jelei az álmosságnak és elalvásnak, előfordulhat, hogy a szükségesnél néhány másodperccel később érkezik csak az ébresztő, és a rendszer ellenére elkerülhetetlenné válik a baleset.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik