Tech

Megtakarítás a fűtési szezonban

A növekvő fűtési költségek az energiatakarékos megoldásokra irányítják a figyelmet, a területen érdekelt cégek pedig tanácsokkal próbálják segíteni a lakosságot.

Az EDF Démász arra hívja fel a figyelmet, hogy hidegben is lehet a fűtéssel energiát és költséget megtakarítani úgy, hogy a távollét ideje alatt 15-16 fokon legyen a hőmérséklet a lakásban – ehhez segítséget nyújthatnak, ha a radiátorokat ellátják hőfokszabályzókkal, ami néhány ezer forintba kerül. Emellett fontosnak tartja a kazánok, fűtőberendezések karbantartását, mert azzal a fűtési költségek 10-15 százaléka is megtakarítható. A karácsonyi díszvilágítás kapcsán fontos megemlíteni, hogy a LED-égős díszek 80%-kal kevesebb energiát fogyasztanak a hagyományosnál, élettartamuk pedig hússzor hosszabb.

A Knauf Insulation Kft. az épület jó szigetelésének szükségességét emeli ki. Az állam 3 milliárd forinttal támogatja a napkollektorok felszerelését, melyek a csapokból folyó meleg vízre és a fűtésre is rásegíthetnek. Egy a hatvanas és hetvenes években épített családi ház 900 ezer forintból hőszigetelhető – a vállalat szerint, amíg erre nem kerül sor, felesleges minden egyéb, energiát csökkentő technikát alkalmazni. Közleményében kifejti: az energetikailag rossz, hőszigeteletlen családi házak energia-felhasználásának 60-70 százalékát teszi ki a fűtés, a meleg víz előállítására pedig 10-15 százalék jut. Ebből a napkollektorral minimális mennyiséget lehet megtakarítani, míg a falakra tett hőszigetelés minden centimétere 3-4 százalékos megtakarítást eredményez a Knauf számítása szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik