Tech

Mégsem lesz alapjogunk a digitális felejtés?

Az Európai Bizottság a korábbiaknál enyhébben fogalmaz az "elfeledettség jogával" kapcsolatban.

Az EUobserver brüsszeli hírportál szerint Viviane Reding igazságügyi és alapjogi biztos egy, az Amerikai Kereskedelmi Kamara által szervezett rendezvényen jóval óvatosabban fogalmazott, mint korábban.

Míg márciusban dörgedelmes beszédben vezette be az “elfeledettséghez való jog” fogalmát, és azt szorgalmazta, hogy az online vállalatok kötelezően igazolják, miért van szükségük a személyes adatok tárolására, a hétfői rendezvényen már arról beszélt, hogy a cégeknek kérelemre és abban az esetben kell csak az adatokat eltávolítani, ha nem tudnak jogos indokot felhozni a kéréssel szemben.

Miután többen arra panaszkodtak, hogy az európai adatvédelmi szabályozás töredékes, alkalmazása pedig túl költséges, Reding egységes, egyszerűbb és mind a 27 tagállamban érvényes rendelkezést ígért. A biztos azt is hozzátette, hogy az új szabályozás “drasztikusan” csökkenti majd az adminisztrációs költségeket, és “üzletbarát környezetet” teremt.

A jelenlegi adatvédelmi szabályozás még az internetes korszak hajnalán, 1995-ben lépett életbe, amikor még elképzelni sem tudtuk a Facebookhoz és Twitterhez hasonló közösségi oldalakat. Az új szabályozás – amely már most két év késésben van – a tervek szerint januárban az uniós képviselők elé is kerül, azonban a rohamos technológiai fejlődés következtében elavulttá válhat, mire nemzeti szinten átveszik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik