Tech

Nem csak hülyeségekre jó egy okosmobil

Sokan állítják az okostelefonokat csak azért találták ki, hogy még többet lehessen facebookolni. Bár a statisztikák ezt erősen igazolják, azért vannak más hasznos alkalmazások is.

Egyre többünk zsebében lapul okostelefon. Az első körben nagyjából ugyanazok a programok kápráztatnak el mindenkit: Facebook, Shazam, Google Gogles, Barcode Scanner, LiveScore és milliónyi játék, majd jöhetnek a hasznosabbak is.

Itt van például a megújult Skydrive szolgáltatás. Egyre több mindent tárolunk a mobilunkon, vagy szeretnénk elérni azon keresztül. Fényképek, dokumentumok akár a PC-nken, akár a mobilunkon. Ráadásul mi van, ha elveszítjük, ne adj isten ellopják a készüléket. Akkor jövünk rá, hogy a telefon pótolható, de a több száz fotó aligha. A Microsoft Skydrive-val lényegében kapunk egy 25 GB méretű tárhelyet, amelyen minden elfér. A megosztáshoz is csak egygombos utasítást kell végrehajtani. Ami szintén lényeges, mindhárom fontos mobilplatformon elérhető a SkyDrive saját alkalmazása.


Mindenki el van ájulva a Siritől, az új iPhone intelligens asszisztensétől. Pedig, akinek régebbi készülékük van, azoknak sem kell lemondaniuk a hangfelismerő szoftverekről, sőt még magyarul is ért, ami a Siri esetében nem igaz. A Dragon Dictation azonnal szöveggé alakítja a kimondott szavakat. A leírás szerint ötször gyorsabb, mint bepötyögni egy szöveget, és ha azt vesszük, hogy egyből posztolhatjuk is, vagy SMS-ben továbbíthatjuk mindenképpen.
Az alkalmazást gyorstesztnek alávetve, egész jól működik, de a verseket nem szereti…


Fotó: Hír24

Néhány hete mutatták be azt a szolgáltatást, amellyel bankártyaként is használhatjuk a mobilunkat. Használata előtt nem kell újraszerződni/szerződést módosítani semelyik résztvevővel sem, és a jövőben valóban nem kell például a bankkártyaszámunkat a telefonunkba bepötyögni, amitől azért a legtöbben ódzkodnánk. A rendszerhez kapunk egy mPIN-kódot (ez nem azonos a bankkártya PIN-nel és nem is célszerű) utána csak ezzel kell jóváhagyni a tranzakciókat. Lehet vele feltölteni előfizetős telefonokat, vagy webes vásárlásokat bonyolítani, a harmadik eset, a bizonyos QR-kódos tranzakció. Ez a kód nem régóta van elterjedőben, ám egyre több helyen jelenik meg, mint kiegészítő információkat tartalmazó „bélyeg”. Lehet látni magazinokban, utcán, BKV-jegyen stb. Mostantól, pontosabban novembertől pedig a T-Home számlákon is. Ezekre irányítva a telefon QR-olvasó alkalmazását már fizetni is lehet vele. Kvázi egy sárga csekk jelenik meg a telefon képernyőjén, amelyet értelemszerűen kell kitöltenünk.

A Pocket Guide-ra azért is büszkék lehetünk mert ez is egy magyar fejlesztés, amely Bécsben 50 versenyző közül díjazot is lett egy mobilfejlesztői versenyben. A PocketGuide mobilalkalmazás városnézők számára kínál interaktív túraútvonalakat. Használatához nem kell folyamatos internetkapcsolat, hiszen a letöltést követően GPS-koordináták alapján indítja el hangalapú instrukcióit. Ma több mint 20 európai város tölthető le, jövőre pedig 3 kontinens közel 70 desztinációja lesz elérhető, városonként általában alternatív 10 túravonallal és 500 látványossághoz tartozó információval.

PocketGuide promo from Pocketguide on Vimeo.

Kárbejelentő. Először nagyjából egy éve láthattunk olyan alkalmazást, ami káresemény bejelentőként volt használható, akkor még a világ más országaiban. De nem kellett sokat várni és megcsinálta a Genertel Biztosító is. (Bár nem teljesen ugyanazt.) Mostantól tehát koccanás után elő a mobillal. Fotókat lehet csatolni a kárbejelentéshez, ezzel is gyorsítva a kárrendezést.

Végül a Gmote 2.0 ami egy jópofa és inkább látványos alkalmazás egyelőre csak Androidosoknak. A lényege, hogy távirányítóvá varázsolhatjuk okosmobilunkat. Sokan néznek filmeket vagy hallgatnak zenét PC-n, de akár Power Point prezentációnkat is vezérelhetjük rajta keresztül, sőt egy kiegészítője révén Wifi touch padként használható a telefon képernyője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik