Tech

Rosszul keresünk a Google-n

Egy felmérés szerint a Google-n folytatott kereséseknek kevesebb, mint a negyede végződik sikeres eredménnyel.

Egy korábbi tanulmány már megállapította, hogy az amerikai lakosság 90%-a keresési analfabéta.

Most az Illinois Wesleyan University Egyetem diákjai körében végeztek kutatást, amely szerint az internetet rendszeresen felhasználó fiatalok körében sem tér el nagyon az arány.

A hallgatók rendszeresen hibás taktikákat – azaz a keresett szó a begépelésen kívül szinte semmilyen módszert nem – alkalmaznak akkor, amikor Google-keresést futtatnak.

A vizsgált kereséseknek kevesebb, mint a 25%-a záródott sikeres találatokkal, ez pedig kevés ahhoz képest, hogy a Google szinte mindent megtesz annak érdekében, hogy minél több sikeres találatot kapjunk.

A tanulmány szerint egyértelműen a felhasználók okolhatóak a sikertelen és felesleges keresési műveletekért, ezért a HackCollege kiadott egy infógrafikát arról, mi is a hatékony Google-keresés titka, hogyan válhatunk pillanatok alatt a keresések mestereivé.

 

HOZZ KI TÖBBET EGY KERESÉSBŐL!

Fontos, ha konkrét több szóból álló kifejezésre keresünk rá, azt tegyük idézőjelbe.

A mínusz jel az adott szó előtt azt jelenti, hogy olyan találatokat adjon a rendszer, melyben nem szerepel az a szó.

A plusz jel azt, hogy az adott szó mindenképpen forduljon elő benne.

A ~ jel a hasonló szavakra keres rá.

Kevesen tudják, de a keresett fájl típusát is meghatározhatjuk. Ilyenkor a filetype: után be kell írnunk a fájl kiterjesztését, vagy a speciális keresés menünél meg kell adnunk szintén ugyanezt az adatot. Az intitle: után beírt szó a keresett fájl címében fog szerepelni.

A Google lehetővé teszi továbbá, hogy tudományos munkák, tanulmányok között is keressünk ezt a Google Scholar, azaz Google Tudós alkalmazás segíti.

Ha arra vagyunk kíváncsiak, mely könyvben szerepel egy bizonyos szó, akkor a Google Books – Könyvek szolgáltatást vegyük igénybe.

Ha valamilyen szónak nem tudjuk a jelentését, akkor írjuk be a define: kifejezés után azt a szót, amit nem értünk.

A Googleism is hasonlít a definíció megadásához, csak itt humoros találatokat is kaphatunk annak függvényében hányszor használták az adott kifejezéssel az angol létigét.

A keresőt továbbá számolásra is használhatjuk. Ilyenkor csak egyszerűen gépeljük be a műveletet a keresőmezőbe.

A Google mértékegységet is át tud váltani. Ha arra vagyunk kíváncsiak 50 kilogramm hány font, írjuk be a keresőbe: 50 pounds in kilograms.

És ha ennyi még mindig nem elég olvasd el egy korábbi cikkünket a keresési tippekről!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik