Tech

Ilyen egy átlagos facebookozó

Amerikában egy közel negyvenéves férfi, hazánkban még egy huszonéves egyetemista lány.

Újabb összesítés jelent meg arról, több amerikai ügynökség felmérésének jóvoltából, miképpen fest az átlagos amerikai Facebook-felhasználó portréja.

A Facebook eredetileg főiskolai hallgatók számára jött létre, mára azonban ez már senki ne zavarjon. Főleg, mert az átlag amerikai facebookozó átlagéletkora a 2008-ban mért Krisztusi korról – azaz 33 esztendőről – 2010-re 38-ra emelkedett.

229 barátja van, de közülük 7 százaléknyival egyáltalán nem találkozott még, 3 százalékkal pedig csak egyszer. A szomszédait nem nagyon kedveli, mert csak 2 százalékukat tartja számon ismerősként. A legtöbb ismerőse pedig középiskolai osztálytárs.

A kutatásból az is kiderült, a legtöbben nem annyira lájkolós fajták. Naponta csak 26 százalék él rendszeresen a tetszik gombbal az ismerősei által megosztott tartalmakkal kapcsolatban.

Meglepően kevesen, csak 15 százalékuk frissíti rendszeresen státuszát. Még kevesebben – 10 százaléknyian – használják a szociális hálót napi levelezésre, de állításuk alapján mégis nagyon szeretnek privát üzeneteket küldeni a rendszeren belül. 22 százalék kommentálja rendszeresen más fotóit, és egy picivel többen, 22 százalékuk kommentálja mások megosztásait, bejegyzéseit.

A márciusban kiadott globális Facebook-statisztika egy picit mást mutat. Ez alapján egy átlagos felhasználónak csak 130 barátja van és egy alkalommal 23 percet és 20 másodpercet tölt az oldalon. Férfi (51,2%), életkora pedig 26-34 év közé tehető.

Az amerikai statisztika azért mérvadó, mert a közösségi hálót felhasználóinak száma itt a legnagyobb a világ más országaival szemben.

Magyarországon azonban máshogy fest a helyzet, mint az Egyesült Államokban. Hazánkban több mint hárommillióan facebookoznak. A közösségi hálón az áprilisi adatoknak megfelelően a negyvenegyedik legaktívabb ország vagyunk.

A magyar átlagos „Facebook-arc” még beleesik a főiskolai profilba, mivel 18-24 éves korosztályba tartozik. Nemek arányában pedig a nők (52%) győznek a férfiakkal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik