Tech

Antik számítógép bukkant fel Svájcban

A lausanne-i műszaki egyetem pincéjében az 1960-as évekből származó, teljes mértékben Svájcban készült számítógépet találtak.

A CORA 1 névre hallgató gépet valószínűleg az első, a svájci hadsereg által használt számítógép prototípusaként használták. A jégszekrénynagyságú gépből csak néhány példány készült.

A gépet egyébként egy Zürichben lakó magyar mérnök, Tóth Péter a Contraves nevű cég megbízásából fejlesztette ki – ő és alkotása látható képünkön is.

A Contraves alapítása óta légelhárító-rendszerek előállítására specializálódott. Kezdetben a vállalkozás ezen rendszerek irányítására alkalmas úgynevezett analóg gépekkel foglalkozott. A számítógépek viszont még se gyorsak, se különösen megbízhatóak nem voltak.

Tóth Pétert 1957-ben bízták meg egy numerikus számítógép készítésével. A mérnök speciális kapcsolóköröket fejlesztett ki, hogy a szélsőséges külső körülményeknek is ellenálljanak. A CORA 1-et ugyanis úgy tervezték, hogy a szabadban is működőképes legyen – szemben az akkori, klimatizált termeket igénylő hatalmas számítógépekkel.

A felbukkant példányt térképészeti munkák kivitelezésére vásárolta meg egykor az intézmény – jelenleg kiállítási darab.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik