Tech

Amikor jó, ha ráz a fülke

Egy skót faluban defibrillátorral láttak el egy eredeti rendeltetésére már nem használt telefonfülkét.

Glendaruelben van az az úttörő fülke, amely egyúttal el is mondja lépésről lépésre a nagyfeszültséggel újraélesztő készülék használójának, hogy mit kell tennie. Első a vizsgálat: a berendezés kielemzi, hogy az eszméletlen állapotban hozzá vitt betegnek leállt-e, vagy életveszélyesen szabálytalanul ver-e a szíve, és valóban defibrillátoros kezelésre van-e szüksége.

Maga a defibrillátor acélszekrényben van, és ahhoz, hogy valaki kinyithassa, fel kell hívnia a mentőket: a szekrény nyitját ők fedik fel.

Az átalakítás ötlete azért zseniális, mert a fizetős telefonfülkék kihasználtsága zuhan: 5 év alatt 80 százalékkal esett vissza Nagy-Britanniában. Csak Skóciát tekintve több mint 5 ezer fülke van még, éves fenntartásuk 800 fontba (negyedmillió forintba kerül) fülkénként. Bevételük azonban alig van, tavaly 451 skót fülkét egyszer sem használtak.

Ezzel szemben az olyan, kieső helyen található falvakba, mint Glendaruel, a mentők csak nagyon lassan tudnak kiérkezni, vagyis egy helyi defibrillátor akár életmentő is lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik