Tech

Holofedélzet a Microsofttól?

Az interaktív hologramokra nagyjából azóta vágyunk, mióta Picard kapitány először mutatta meg a holofedélzetet az Enterprise-on.

Nos, a Microsoft legújabb fejlesztése még nem éri el a Star Trek-filmekben és sorozatokban megismert hologramok, holofedélzetek színvonalát, de nincs is már olyan messze – már egy fél íróasztalnyi interaktivitást biztosít. Innen a neve is: a HoloDesk.

A holoasztal – ez az alábbi felvételen már az első másodpercekben kiderül – sajnos nem konkrét hologramokkal dolgozik, hanem egy áttetsző felületen keresztül projektált képekről hiteti el az agyunkkal, hogy háromdimenziós tárgyakkal tudunk játszani.

Az illúzió tökéletességéhez két kamerarendszer szükséges. Az egyik az ember arcát és szemeit figyeli, hogy a tökéletes látvány kedvéért a projektált tárgyakat mindig a felhasználó perspektívájához igazítsa; a másik (egy Kinect) a kezek mozgását figyeli, hogy azonnali interakciókat hozzon létre.

Az egész HoloDesk természetesen “csak” egy kutatási projekt, vagyis nem várható, hogy a közeljövőben piacra dobnák. Felhasználási területe a fantáziánkra van bízva, de például hasznosulhat a kémiával kapcsolatos tudományok területén, ahol a tudósoknak sokkal könnyebb dolguk lenne a molekulák modellezésében, mint egy 2D képernyővel vagy akár a magyar Leonar3Dóval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik