Tech

Pénzének csak 2%-át költi kutatásra az Apple

A Microsoft 13, a Google 14%-ot áldoz kutatás-fejlesztésre.

Az elmúlt hétvége kapcsán kiderült, hogy az Apple pénzügyi tartalékai egyhamar nem fogynak ki, ennek ellenére 2001-ben bevételeinek még 8, míg idén (a becslések szerint csak) 2%-át fogja kutatás-fejlesztésre fordítani.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a Google-hoz és a Microsofthoz viszonyítva az Apple viszonylag kis számú termékkel foglalkozik – a Google például önjáró autóra is költ, míg a Microsoftról nem felejthetjük el, hogy a Windows és az Office család mellett játékokat is fejleszt.

Persze ennél is fontosabb, hogy az előbb említett számok némileg csalókák, hiszen százalékos arányokról van szó. Nem az történt ugyanis, hogy az Apple évről évre kevesebbet költött volna új ötletek megvalósítására, hanem az összköltségvetése annyira megnőtt, hogy százalékosan “eltörpültek” a kutatás-fejlesztési kiadások.

Ha összegszerűen vizsgáljuk az elmúlt tíz évet, az Apple meghúszszorozta bevételeit: 2001-ben “csak” 5,36 milliárd dollárt, míg 2011-ben (becslések szerint) 109 milliárdos bevételre számíthat.

Bennünk meg közben az motoszkál, hogy milyen iPhone-t kaphatnánk jövőre, ha ilyen hatalmas bevételek mellett is tartaná magát mondjuk a 8%-hoz, esetleg beelőzve az előbb említett két céget, 15%-ot dobna az újítók irányába?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik