Tech

Online nem figyelnek a gyerekekre

A Balatonalmádiban rendezett Médiakonferencia a családok internethasználati szokásaiba nyújtott betekintést.

Kapcsolódó cikkek

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság rendezésében tartott konferencia meghívottai nemzetközi kutatások eredményeiről is beszámoltak.

Homayoun Sarkechik, a Symantec regionális menedzsere például egy, a világ 14 országában, összesen 7061 felnőtt és 2800 gyermek részvételével megvalósított tanulmányt adott elő. Az adatokból kiderült, hogy még a gyerekek 38%-a is úgy látja: túl sok időt tölt internetezéssel. A szülők 70%-a gondolja ugyanezt a gyermekéről. A 8 és 17 év közötti korosztály 83%-a rendszeresen játszik a neten, 67%-a a barátaival tartja a kapcsolatot, de de 71%-a a házi feladat megoldásához is felhasználja a világhálót.

A Norton Online Family Tanulmányból kiderül, hogy a szülők 60%-a félti a gyermekét attól, hogy számára káros tartalmat talál az interneten, vagy hogy kiad magáról valamilyen személyes információt. Ennek ellenére a gyermekek többsége szerint szüleik nem ellenőrzik, hogy mire használják a világhálót. A világon nyugatról kelet felé haladva csökken azoknak a felnőtteknek a száma, akik szerint kontrollálni kell a fiatalok nethasználatát: Kanadában és az Egyesült Államokban a szülők 61%-a ért ezzel egyet, míg Kínában mindössze 11%-uk.

A kutatás szerint a gyermekek a kontroll hiánya ellenére kialakítják saját “etikai kódexüket”, legtöbbjük igyekszik csak olyan dolgokat mondani és tenni a neten, mint amit a valóságban is mondana vagy tenne. A megkérdezett gyermekek közel fele úgy látja, szülei kevésbé értenek a világháló használatához, mint ő maga, és 86%-uk azt állítja, hogy betartaná a szülők által lefektetett szabályokat. Több mint 80%-uk szívesen megbeszélné az internetezés közben megélt negatív élményeit egy felnőttel, miközben 62%-uk már szerzett rossz tapasztalatot.

Az iWiW üzemeltetői számára nem a kiskorúakat megkereső idegenek problematikája, sokkal inkább a családi viszályok kezelése jelentett kihívást. Detrekői Zsuzsa, a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete, valamint az Origo Zrt. jogtanácsosa elmondta, a legnagyobb számban elvált szülők keresik meg őket, kifogásolva azokat a fotókat, amelyeket volt házastársuk tölt fel például a gyermekükről. Azt is hozzátette, hogy az iWiW üzemeltetői egy alkalommal a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársait is értesítették, amikor számos, egymással kapcsolatban álló fiatal lány profiljában is félmeztelen képeket találtak. Kiderült: nem gyermekprostitúciós hálózat állt az eset mögött, hanem egy fiatal társaság tagjai körében divat lett a magamutogatás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik